Hlavní obsah

V Kolumbii zatkli exprezidentova bratra kvůli vraždám v 90. letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbie v pondělí zatkla bratra bývalého prezidenta Álvara Uribeho kvůli obviněním z vražd a zmizení lidí v devadesátých letech. Informovala o tom agentura AP. Santiago Uribe podle prokuratury řídil ultrapravicovou skupinu, která je zodpovědná za několik desítek vražd na severu Kolumbie.

Foto: Profimedia.cz

Santiago Uribe na fotografii z roku 2013

Článek

Mladší bratr exprezidenta, který se živí pěstováním dobytka a chovem bojových plemen býků, byl v kauze skupiny zvané 12 apoštolů vyslýchán v posledních letech již několikrát. Spojitost s vraždami této skupiny ale odmítá.

Hlavní svědek v kauze, bývalý šéf policie Juan Carlos Meneses, který je v případu také vyšetřován, tvrdí, že Santiago Uribe byl jedním z šéfů bandy. V roce 2010 Meneses v rozhovoru s AP řekl, že jako šéf policie ve městě Yarumal dostával od bandy pravidelně úplatky, aby kryl vraždy asi 50 narkomanů, zlodějů dobytka a jiných zlodějů.

Banda 12 apoštolů se měla organizovat a cvičit na Uribeho rodinném ranči v severokolumbijském státě Antioquia. Za tento stát byl Álvaro Uribe senátorem a od roku 1995 byl tři roky jeho guvernérem. V čele země stál Álvaro Uribe v letech 2002 až 2010 a těšil se popularitě zejména díky tvrdému postoji vůči povstalcům.

Exprezident se bratra už dříve zastal

Mnozí ale prezidenta Uribeho obviňovali, že v zemi za jeho vlády výrazně vzrostl vliv armády, která se navíc při boji s povstalci dopouštěla zločinů a porušování lidských práv. Někteří vládní úředníci byli později odsouzeni za spolupráci s ultrapravicovými milicemi.

Exprezident Uribe, který je nyní na návštěvě USA, se k zatčení svého bratra nevyjádřil. Už dříve ho však hájil a odmítal jakékoli jeho zapojení do zločinecké bandy. Podle něj se takto současný režim snaží poškodit pověst jeho strany Demokratický střed.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám