Hlavní obsah

Co zachránilo americké thunderbolty: Putin a Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Letoun A-10 Thunderbolt II používaný americkým letectvem k přímé palebné podpoře pozemních jednotek původně Američané plánovali vyřadit už před rokem. Plány ale překazil nástup Islámského státu a sílící vojenské aktivity Ruska ve východní Evropě. Serveru Defense News to řekl zástupce náčelníka generálního štábu letectva generál David Goldfein.

Foto: Profimedia.cz

Americký letoun A-10 Thunderbolt II nad Afghánistánem

Článek

„Stane se, že plány překazí život. Když jsme rozhodli o tom, že A-10 pošleme do důchodu, tak ještě nebyl Islámský stát v Iráku, my jsme do velké míry opouštěli Afghánistán a nebylo tu znovuožívající Rusko,“ poznamenal Goldfein k prodloužení životnosti stroje, který USA nasadily poprvé v 70. letech v éře studené války se Sovětským svazem.

A-10 přezdívaný Warthog, čili prase bradavičnaté, nebo jen Hog (prase), totiž není čím nahradit. Uvedení víceúčelového bojového letounu F-35 Lightning II do provozu, který má role A-10 převzít, provázejí potíže a odklady.

Podle severu International Business Times to ale byli především politici v čele s válečným veteránem v Senátu Johnem McCainem, kteří tvrdě prosazovali, aby letectvo A-10 ještě nevyřazovalo.

USA stroje A-10 od té doby nasadily při cvičeních ve východní Evropě a využili je v bojích v Iráku a Sýrii. Jejich výhodou je, že můžou letět pomalu a nízko nad zemí, takže jsou schopny zasáhnout s přesností menší nepřátelské cíle.

A-10 Thunderbolt II navíc neposkytuje jen palebnou podporu pozemním silám, ale může jakožto předsunutý návodčí navádět jiná letadla.

Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II
jednomístný, dvoumotorový proudový letoun
rozpětí: 17,53 m
délka: 16,26 m
maximální rychlost: 704 km/h
dostup: 13 700 m
dolet: 4150 km
Může nést i laserem naváděné bomby GBU-10 Paveway II, GBU-12 Paveway II, GBU-16 Paveway II a GBU-24 Paveway III.
Jeho pancíř je odolný vůči střelám do 37 mm, sklo proti střelám do 23 mm.
Zdroj: Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám