Hlavní obsah

Mladík měl v mozku larvu tasemnice, zachránili ho na poslední chvíli

– Los Angeles

Larvu tasemnice dlouhočlenné vyoperovali z mozku 26letého studenta lékaři v Kalifornii. Mladíka zachránili na poslední chvíli. Po silných bolestech hlavy a zvracení upadl do kómatu.

Lékaři vyoperovali studentovi z mozku larvu tasemniceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Larva rostla v mozkové cystě Luise Ortize a blokovala tok mozkomíšního moku. Parazit působil „jako korková zátka v lahvi“, řekl ve čtvrtek místním novinám neurochirurg Soren Singel.

Ortiz se dostavil na ambulanci kvůli silným bolestem hlavy a zvracení, hlava ho bolela už od konce srpna. V nemocnici pak upadl do kómatu a byl ihned převezen na operační sál.

„Mám štěstí, že jsem ještě tady,“ řekl posléze novinářům Ortiz, jemuž po operaci zůstala menší jizva na čele. Mladík nechápe, jak se mu mohla larva dostat do hlavy. „Byl jsem v šoku. Nevěřil jsem, že se mi něco takového může stát. Netušil jsem, že mám v hlavě parazita,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Hlavička dospělé tasemnice dlouhočlenné

Lékaři mu řekli, že se mu larva mohla dostat do těla po požití tepelně nezpracovaného vepřového masa, při koupání v řece nebo během cest po zemích třetího světa. Ortiz však tvrdí, že v poslední době nikam necestoval, venku se nekoupal a žádné nevařené maso nejedl.

Po operaci se mu postupně vrací paměť a celkově se obnovují mozkové funkce.

Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium)
Parazit, jehož dospělí jedinci cizopasí v tenkém střevě člověka. V dospělosti dosahuje délky až dva či tři metry. Rizikové je především to, že člověk s dospělou tasemnicí vylučuje se stolicí její vajíčka, která mohou být zdrojem další nákazy. Mezi hostiteli bývá prase domácí, ale i lidé, psi, kočky nebo například některé druhy hlodavců. Nákaza obvykle přichází z prostředí kontaminovaného výkaly požitím vajíček, z nichž se v tenkém střevě uvolní larva. Ta pak proniká střevní stěnou do krevního oběhu a odtud do různých orgánů, hlavně do svalů. Lidé se obvykle infikují konzumací tepelně špatně upraveného masa. V lidském střevě pak tasemnice postupně dospívá a žije v průměru čtyři až pět let.Onemocnění se nazývá taenióza. Příznaky se nejprve neprojevují. Může být provázeno nevolnostmi, průjmem nebo nechutenstvím a zvracením.Existuje i závažná varianta, kdy se larva druhého stadia dostane do mozku, což způsobuje křeče, zvýšený tlak v lebeční dutině, bolesti hlavy nebo poruchy vidění a psychické problémy. Podle Wikipedie na tuto nemoc, nazývanou neurocysticerkóza, zemře ročně ve světě padesát tisíc lidí.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Výběr článků

Načítám