Hlavní obsah

Zemřel šéf Pinochetovy tajné policie, lidé jeho smrt slavili šampaňským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer ve vojenské nemocnici v Santiagu de Chile zemřel někdejší šéf neblaze proslulé tajné policie chilského diktátora Augusta Pinocheta DINA Manuel Contreras. Bylo mu 86 let. Ve věznici si odpykával celkem 500 let za zločiny proti lidskosti.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Manuel Contreras na fotografii z roku 2004

Článek

Contreras byl od loňského září hospitalizován kvůli problémům s cukrovkou a ledvinami, nakonec byl přemístěn na jednotku intenzivní péče vojenské nemocnice v Santiagu. Tam v pátek ve 22:30 místního času (v sobotu 03:30 SELČ) zemřel, oznámily oficiální zdroje.

"Bylo to jedno z nejodpornějších individuí v Chile. Zabil hodně lidí," citovala agentura AFP prohlášení chilského obhájce lidských práv Roberta Garretona ve veřejné televizi.

Krátce poté, co národní vězeňská služba potvrdila Contrerasovo úmrtí, se před věznicí v Santiagu shromáždilo několik desítek lidí, kteří přišli oslavit exgenerálovu smrt. Mávali chilskými vlajkami a s výkřiky "Vrah" si připíjeli šampaňským v papírových kelímcích, popsala atmosféru agentura AP.

Foto: Luis Hidalgo, ČTK/AP

Lidé oslavili Contrerasovu smrt přípitky šampaňským

Po vojenském puči z roku 1973 vedeném Pinochetem, který svrhl socialistickou vládu prezidenta Salvadora Allendeho, Contreras založil, zformoval a jako jediný vedl tajnou službu DINA. Na její konto se připisuje většina obětí chilské diktatury (1973-1990) - přes 3200 mrtvých nebo zmizelých osob a přes 38 000 mučených.

Contreras byl označován za "železnou pěst" Pinocheta, svého někdejšího profesora na vojenské akademii. V prvních letech režimu vojenské junty byl Pinochetovým nejbližším důvěrníkem, nakonec se ale vztah této mocenské dvojice dostal do fáze vzájemného obviňování. Contreras obviňoval Pinocheta z toho, že si nashromáždil bohatství z pašování drog do Evropy, Pinochet zase vytýkal šéfovi své tajné policie, že jedná bez jeho vědomí a stojí za nejhoršími zločiny éry diktatury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám