Hlavní obsah

Tirády o rase a odkaz k Hitlerovi. Vrah z Charlestonu sepsal manifest

– Charlestonu

Jednadvacetiletý Dylann Roof, který v kostele v Charlestonu zavraždil devět černošských věřících včetně pastora, se na svůj čin připravoval. Na internetu si vedl zápisky, v nichž se vyznával ze svého rasismus i sympatií k nacismu. Na jedné fotografii, kterou zveřejnil, pálí americkou vlajku. V sobotu na to upozornila americká média.

Foto: ČTK/AP

Dylann Roof při první slyšení u soudu

Článek

„Vybral jsem si Charleston, protože je to nejhistoričtější město v mém státě a jednu dobu v něm žilo nejvíc černých v poměru k bílým. Nemáme žádné skinheads, žádný skutečný Ku Klux Klan. Nikdo nic nedělá, jenom mluví na internetu. Takže někdo musí sebrat odvahu a udělat to. Hádám, že to budu muset být já,“ píše se na webových stránkách The Last Rhodesian.

Název odkazuje na Rhodésii, dnešní Zimbabwe, kde ještě donedávna běloši vládli černošské většině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vraha z Charlestonu vzali do vazby a obviniliVideo: Reuters

Stránky obsahují také desítky fotografií. Na některých pózuje mladík se svou pistolí, na jedné pálí americkou vlajku. Jedna zachycuje číslici 1488 vyrytou do písku na pláži. To je symbol, který používají neonacisté a rasisté. Osmička odkazuje na osmé písmeno abecedy - H. Zdvojené H tedy znamená nacistický pozdrav oslavující vůdce Hitlera. Čtrnáctka pak odkazuje na mantru nacistů o tom, že nadřazené rase je třeba zajistit existenční prostor.

Roof na internetu píše, že k radikální akci ho přiměl případ Trayvona Martina, černošského mladíka, jehož před dvěma lety na Floridě zastřelil příslušník místní domobrany George Zimmerman. Ten byl za svůj čin stíhán, ale nakonec osvobozen, což vyvolalo černošské bouře.

Pisatel se na svých stránkách vyjádřil i k dalším rasám. Uvedl, že není antisemita a dokonce obdivuje Asiaty. O Hispáncích napsal, že „někteří jsou špatní, někteří dobří“.

Roof čelí obvinění z devítinásobné vraždy. Propuštění na kauci soudce v pátek zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám