Hlavní obsah

V Kolumbii zabila armáda velitele druhé největší partyzánské skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijská armáda oznámila, že se jí podařilo zabít vysokého partizánského velitele Josého Armina Hernandeze Manrique, zvaného Marquitos. Stál v čele třinácti partyzánských skupin Národní osvobozenecké armády (ELN) v provinciích Bolívar a Antioquia. ELN je druhá největší vzbouřenecká skupina v Kolumbii.

Juan Manuel Santos

Článek

Úspěch oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos na Twitteru. „Takzvaný Marquitos, velitel fronty Daria Martineze a člen národního vedení ELN, byl zabit. Gratuluji ozbrojeným silám.“

Úřady Marquita podezírají, že byl odpovědný za únos letadla s 46 lidmi na palubě, ke kterému došlo v roce 1999.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ELN byla založena v roce 1964, aby bojovala s nespravedlivým rozdělováním půdy a bohatství. Odhaduje se, že má nyní 2000 bojovníků.

Na rozdíl od známější a větší skupiny FARC zatím nevstoupila do mírových jednání. V dubnu ale vrchní velitel ELN Nicolas Rodríguez Bautista řekl, že se připojuje k jednostrannému příměří vyhlášenému FARC. Dohoda, která by umožnila zahájit rozhovory o míru, je z osmdesáti procent hotová. Zatím není jasné, jak plán jednat ovlivní smrt Marquita.

Reklama

Výběr článků

Načítám