Hlavní obsah

V USA zastřelili černošského recidivistu, policista byl sám černoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Jersey

Policie v USA zastřelila dalšího černocha, incident se tentokrát odehrál ve městě Bridgeton ve státě New Jersey. Současný případ ovšem nevyvolává tolik otazníků ohledně případných rasových předsudků amerických policistů jako předchozí události, při nichž umírali lidé tmavé pleti. Zasahující policista byl sám Afroameričan a zastřelený recidivista byl už dříve trestán za střelbu po mužích zákona.

Policista z New Jersey zastřelil zblízka několika ranami AfroameričanaVideo: Bridgeton Police Department

 
Článek

Případ se stal už 30. prosince večer, ale až nyní z něj bylo zveřejněno video, uvedl list Mirror.

Policie zastavila vůz, protože jeho řidič na křižovatce ignoroval stopku. Po šoférovi chtěli policisté řidičské oprávnění. U šestatřicetiletého spolujezdce Jeramea Reida si ale všimli pistole na palubní desce. Zatímco řidič ukáže z okýnka prázdné ruce, Read na výzvy policistů nedbá.

Na záběrech je vidět, jak policista na spolujezdce křičí: „Nehýbej se, nehýbej se, ukaž mi ruce,“ ale Reid ho neuposlechne. Policista tedy své výzvy opakuje ještě důrazněji: „Jestli pro něco sáhneš, budeš mrtvý. Nehýbej se!“ Muž však opět odmítá uposlechnout a policista, který se pokouší otevřít dveře, křičí: „On tam sahá, on tam sahá. Nech ty ruce ležet.“

Těsně před tím, než spolujezdec na výzvu vystoupí z auta, sáhne policista do vozu a vytáhne předmět, který na videu vypadá jako zbraň. Pak se otevřou dveře a Reid vystupuje s prázdnýma rukama. V tu chvíli se ozve několik výstřelů, z nichž většinu vypálí černošský policista.

Policisty postavili mimo službu

Policisté Braheme Days a Roger Worley, kteří vypálili nejméně devět ran, byli dočasně postaveni mimo službu, uvedl server NJ.com. Vedení policie se k incidentu zatím nevyjádřilo.

Místní aktivisté požadují, aby bylo vyšetřování případu převedeno od okresního prokurátora pod generální prokuraturu státu New Jersey. Podle zpravodaje BBC by incident mohl vyvolat protesty v ulicích, k žádným ale dosud nedošlo.

Reid byl už dříve trestán, strávil 13 let ve vězení za střelbu na tři policisty. V létě byl opět zatčen kvůli tomu, že se nedostavil před soud kvůli drogám, a kvůli tomu, že kladl odpor při zatýkání, napsal NJ.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám