Hlavní obsah

Centrální část Chile zasáhlo silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální část Chile zasáhlo v sobotu odpoledne místního času (v noci na neděli SELČ) silné zemětřesení. Americký geologický ústav USGS nejprve informoval, že otřesy měly sílu 6,3 stupně, poté to zvýšil na 6,6 stupně. Případné oběti a škody zatím nebyly hlášeny, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo asi 50 kilometrů severovýchodně od přístavního města Valparaíso v hloubce 32 kilometrů. Otřesy byly cítit i v chilské metropoli Santiagu.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí.

Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile v roce 1960 - mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.

Otřesy země zažil také severozápad Íránu. Epicentrum zemětřesení o síle 5,2 stupně se nacházelo u města Dezfúl, které má okolo 400.000 obyvatel a leží asi 480 kilometrů od metropole Teheránu. Okolí města je údajně jen řídce osídlené. Informace o zraněných či škodách zatím nebyly známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám