Hlavní obsah

USA obvinily představitele čínské armády z kybernetické špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v pondělí obvinily pět důstojníků čínské armády z kybernetické špionáže. Měli se nabourat do systémů amerických firem a ukrást jejich obchodních tajemství. Jak upozornila agentura AP, jedná se o první takové obvinění konkrétních čínských představitelů.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

„Mělo by to sloužit jako budíček,“ komentoval obvinění americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Hackeři, náležící všichni ke stejné armádní jednotce, podle americké vlády v letech 2006 až 2014 ukradli obchodní tajemství šesti firmám působícím v jaderném, metalurgickém a solárním průmyslu. Mezi oběťmi je i společnost Westinghouse, která se ucházela o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

USA dříve opakovaně nařkly čínské piráty sponzorované státem z útoků proti americkým firmám i armádě. Čína obviňuje Spojené státy ze stejných praktik.

Kybernetickou bezpečnost spolu na okraj summitu v Petrohradě loni v září probírali prezidenti obou zemí Barack Obama a Si Ťin-pching. Obama tehdy svůj čínský protějšek upozornil, že USA mají obavy zejména kvůli krádežím autorských a intelektuálních práv a obchodního tajemství.

Reklama

Výběr článků

Načítám