Hlavní obsah

Sériový zabiják Zodiac byl můj otec, tvrdí Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sériovým vrahem Zodiakem, který před půl stoletím v Kalifornii zabil nejméně pět lidí, byl Earl Van Best junior, někdejší obchodník se vzácnými knihami, který zemřel v roce 1984. Alespoň to ve své knize nazvané Nejnebezpečnější ze všech zvířat píše Gary L. Stewart, jehož v dětství adoptovali, a on posledních deset let pátral po svých biologických rodičích. Tvrdí, že takzvaný Zodiac Killer byl jeho otec.

Foto: Profimedia.cz

Policií sestavený pravděpodobný portrét Zodiaka

Článek

Totožnost sériového vraha, který vyšetřovatelům nezanechal téměř žádné stopy a mátl je kódovanými vzkazy a kryptickými znaky zasílanými do roku 1974 médiím, zůstává po desetiletích nezjištěna, ačkoliv se policii v průběhu let přihlásilo více než tisíc lidí, kteří tvrdili, že vědí, kdo je Zodiac. Vrah „inspiroval“ množství knih i filmů včetně Zodiaka a Eastwoodova Drsného Harryho.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zodiac terorizoval severní Kalifornii na konci 60. let. Jako první v roce 1968 ve městě Benicia zastřelil dvojici středoškolských studentů, kteří spolu byli poprvé na rande. Následovaly další útoky a policie se domnívá, že obětí může být víc než pět. Sám Zodiac tvrdil, že zabil 37 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z kryptogramů, který Zodiac zaslal redakci deníku San Francisco Chronicle

Dvakrát se už mělo za to, že by mohla být totožnost Zodiaka odhalena. Policie prověřovala zhruba 2500 podezřelých. Nejvážnějšího z nich, Arthura Leigha Allena, ale definitivně očistili v roce 1992 na základě rozborů DNA.

Vraždit měl po propuštění

Teď zhruba padesátiletý šéf úklidové firmy v Baton Rouge ve státě Louisiana tvrdí, že Zodiakem byl jeho biologický otec. Stewart uvádí, že po něm pátral posledních deset let, jelikož ho v dětství dali k adopci a on se chtěl o svých pravých rodičích něco dozvědět.

Earl Van Best měl podle něj opakovaně oplétačky s policií kvůli drobným trestným činům a falšování šeků. Žil v San Francisku i poté, co ho v roce 1965 podmínečně propustili z věznice na svobodu. Stewart tvrdí, že se podobal muži z policejně sestavené podobenky Zodiaka a měl i stejné písmo jako vrah.

Nakladatelství HarperCollins, které Stewartovi knihu o pátrání po jeho otci vydává, uvedlo, že v souvislosti s tvrzeními autora v kontaktu se sanfranciskou policií zatím není.

Reklama

Související témata:
Zodiak

Výběr článků

Načítám