Hlavní obsah

Šestnáctiletá parašutistka přežila pád z kilometrové výšky

Pád z výšky jednoho kilometru přežila 16letá dívka z amerického státu Texas. Otec jí k narozeninám daroval seskok s padákem, který se však v sobotu ve státě Oklahoma nezdařil. Padák se Mackenzie Wethingtonové řádně neotevřel. Dívka si však při dopadu na zem „pouze“ přivodila vnitřní zranění a zlámala několik kostí. Podle agentury AP ji lékaři brzy propustí z jednotky intenzivní péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bůh ji zachytil. Dopadla na zem opravdu tvrdě,“ popsala pro stanici FOX-DFW její sestra Meagan.

Byl to první seskok Mackenzie. Otec jí ho daroval k narozeninám. Před tím s ním ale samozřejmě absolvovala krátký přípravný kurz.

Z letadla ve výšce zhruba 1060 metrů vyskočila Mackenzie až po otci. Padák se jí ale otevřel jen částečně. „Rychle padala a točila se,“ popsal otec Joe Wethington pro CNN a dodal, že Mackenzie se snažil přes vysílačku marně pomoci instruktor na zemi. Snažil se ji navést, aby se zbavila padáku a aktivovala záložní. Dívka ale nereagovala, možná ztratila vědomí.

Instruktor za ní neskočil, zlobil se otec

Dopad na zemi ale přežila s několika zlomenými žebry a dalšími kostmi. Ve vážném stavu ji převezli do nemocnice, kde opakovaně upadala do bezvědomí. Podle lékařů se ale zotavuje a brzy ji z jednotky intenzivní péče převezou.

Otec později vinil společnost, která skoky pořádá. Nelíbilo se mu, že za dcerou neskočil instruktor z letadla. Ten ale nemohl, protože jeden z klientů dostal ze skoku strach a on měl povinnost zůstat s ním.

Případ Wethingtonové připomněl další takové pády. Podobné štěstí měl například loni americký parašutista Craig Stapleton, kterému se porouchal padák ve výšce dvou a půl kilometru. Z nehody si odnesl „jen“ vykloubené rameno a pár modřin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám