Hlavní obsah

Lupiči ukradli virtuosovi 300 let staré stradivárky, omráčili ho taserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milwaukee

Houslista Milwauckého symfonického orchestru Frank Almond byl po vystoupení na Wisconsinské luteránské koleji přepaden. Když odcházel ke svému vozu, přistoupila k němu na parkovišti dvojice útočníků a jeden z nich ho omráčil taserem. Hudebník při pádu na zem upustil vzácné housle stradivárky, které lupiči ukradli.

Článek

Šéf milwaucké policie Ed Flynn uvedlp pro televizi Fox News, že šlo o předem připravenou loupež, možná dokonce na objednávku. „Není to něco, co se může snadno prodat za zlomek ceny. To byla loupež uměleckého díla,“ řekl.

Ukradeny byly stradivárky z roku 1715, které patřily italskému houslistovi Giuseppu Tartinimu a v 19. století na ně hrál slavný Polák Karol Lipiński. Jejich cena se odhaduje na šest miliónů dolarů (přes 120 miliónů korun). Virtuosovi je doživotně zapůjčil jejich majitel, který si přál zůstat v anonymitě.

Případ vyšetřuje policie z amerického Milwaukee a Wauwatosy, podle které byl houslista přepaden v pondělí ve 22.30 hod. Lupiči odjeli v minivanu značky Dodge z osmdesátých let kaštanové barvy.

Vzhledem k hodnotě nástroje se o případ zajímá i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Výběr článků

Načítám