Hlavní obsah

V Texasu popravili vězně za smrt dozorkyně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huntsville
Aktualizováno

V texaské věznici Huntsville v úterý smrtící injekcí popravili 43letého Jerry Martina. Trest smrt mu uložili za zabití strážkyně věznice před šest lety, kdy se Martin s komplicem pokusil z vězení uprchnout. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Martin se krátce před popravou omluvil příbuzným oběti. „Kéž bych to mohl vrátit, ale to nemůžu. Nezavraždil jsem vaši milovanou, byla to nehoda. Nechtěl jsem, aby se to stalo, ale stalo se to. Plně přijímám odpovědnost,“ řekl.

Svým přátelům a bratrovi na galerii pak vzkázal, že je má rád a umírá klidný. „Nejvyšším soudce je Bůh. On ví, co se stalo,“ uvedl.

Poprava byla nařízena poté, co se Martin vzdal práva podat odvolání.

Martin si v Huntsville odpykával trest 50 let vězení za pokus o vraždu. V září 2007 se neúspěšně pokusil o útěk. Pickup, v němž se pokusil s druhým vězněm Johnem Falkem uprchnout, srazil 59letou strážkyni věznice na koni Susan Canfieldovou, která si při pádu smrtelně poranila hlavu.

V Texasu je nejvíce poprav

Martin byl prohlášen za mrtvého 11 minut po podání injekce.

Falka, který si před pokusem o útěk odpykával doživotí, čeká ještě soud. Původně byl odsouzen k vězení do konce života za vraždu. Nedávno bylo ale nařízeno opakování procesu kvůli dřívějším procesním chybám.

Texas patří ke státům s největším počtem poprav v USA. Martin je letos již 16. popraveným. Dalších šest poprav je plánováno na počátek příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám