Hlavní obsah

Po skandálech a rvačce zbavili starostu Toronta pravomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Radní největšího kanadského města Toronta zbavili v pondělí místního času starostu Roba Forda většiny jeho pravomocí. Přišel o místo ve výkonném výboru, jenž přijímá rozpočet a vyhlášky. Sníží se i rozpočet jeho kanceláře. Starosta přiznal problémy s alkoholem, užití cracku a opakovaně se choval agresivně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Starosta Toronta na jednání srazil k zemi radní McConnellovouVideo: Reuters

 
Článek

Forda provázely do jednacího sálu výkřiky „Hanba, hanba!” od diváků na galeriích. Nervózní starosta reagoval na napjatou atmosféru tím, že porazil na zem jednu z radních.

Starosta incident vysvětloval tak, že pospíchal na pomoc svému bratru, který je jedním z radních a údajně se stal terčem slovních útoků. „Tohle je sídlo demokracie, ne fotbalové hřiště. Prostě jsem to nečekala. Naštěstí byli starostovi lidé přede mnou a zabránili tomu, abych se udeřila hlavou o zeď,” popsala událost inzultovaná radní Pam McConnellová.

Šokující video s torontským starostou Robem FordemVideo: Toronto Star, Novinky/Reuters

Členové rady opakovaně vyzývají Forda k odchodu, starosta to však odmítá. Poté, co po dlouhém popírání viny přiznal, že asi před rokem kouřil v opilosti „kokain ve formě cracku”, se na něj sesypala další obvinění. [celá zpráva]

Jeho spolupracovníci policii řekli, že řídil v opilosti, sprostě nadával, vyhrožoval podřízeným a jedné spolupracovnici nabízel orální sex. V afektu vyhrožoval i vraždou. [celá zpráva]

Starosta se proti těmto tvrzením ohradil a hrozí žalobami.

Foto: Fred Thornhill, Reuters

Starosta Toronta Rob Ford

Radní rovněž zkrátili o 60 procent peníze na provoz jeho kanceláře a její osazenstvo dostalo volné ruce k přechodu k zástupci starosty. Rozhodnutí starosta označil za puč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám