Hlavní obsah

Lidové milice ve Venezuele mají dostat milión příslušníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro chce do šesti let zvýšit počet příslušníků polovojenských dobrovolnických milicí až na jeden milión. Prezident to ve středu prohlásil při setkání s veliteli jednotek, které sdružují zaměstnance venezuelských podniků na obranu „bolivarské revoluce”. Milice, které založil Madurův mentor a předchůdce v prezidentské funkci Hugo Chávez, mají nyní asi 120 000 členů.

Foto: Miraflores Palace/Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

"Všichni musejí mít zbraně, všichni musejí nosit uniformy," prohlásil prezident na shromáždění v Muzeu revoluce, místě Chávezova posledního odpočinku.

Do roku 2015 má být venezuelských milicionářů 500 000 a do roku 2019 se má jejich počet ještě zdvojnásobit. "Musíme plnit vedoucí úlohu v obraně před ekonomickou válkou, kterou buržoazie rozpoutala proti venezuelskému lidu," řekl prezident.

Chávez vytvořil milice pod záminkou hájit zájmy socialistické revoluce proti opozici a zahraničním intervencím, před nimiž v řadě nepodložených obvinění varoval. Maduro na něj v této linii ihned po Chávezově březnové smrti navázal.

Kritici varují, že skutečným posláním "bolivarských milicí" může být role pojistky pro Madurovo setrvání u moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám