Hlavní obsah

Atentátník z Bostonu už zabíjel dříve, řekl svědek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Zesnulý atentátník na bostonský maratón Tamerlan Carnajev byl také spolupachatelem tří dřívějších vražd. Americkým vyšetřovatelům to řekl jeho známý před tím, než se dostal s federálními agenty do křížku a byl zastřelen. Podle agentury AP se to píše v dokumentech žalobců připravujících se na soud s druhým útočníkem z Bostonu a Carnajevovým bratrem Džocharem.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových

Článek

Na Tamerlana Carnajeva jako spolupachatele trojnásobné vraždy ukázal Ibrahim Todašev. Sedmadvacetiletého muže zastřelili federální agenti na Floridě letos v květnu v průběhu výslechu. Todašev se jim údajně nejprve přiznal, ale po výzvě k podepsání doznání zaútočil.

Todašev podle soudních dokumentů vypověděl, že na vraždě tří mužů, které našli policisté v bytě ve Walthamu ve státě Massachusetts v září 2011 s proříznutými hrdly, se podílel také Carnajev. S jednou z obětí se pozdější atentátník z Bostonu znal z boxerského klubu, kam oba docházeli.

Podle AP požaduje Carnajevův mladší bratr Džochar v rámci přípravy na vlastní soud další informace týkající se případu. Proti tomu se staví žalobci. „Vláda už Carnajevovi oznámila, že se podle Todaševa Tamerlan Carnajev podílel na trojím usmrcení. Žádný prospěch z informací o přesné podobě a šíři bratrova podílu pro Carnajeva nevyváží možnou škodu po odkrytí podrobností z probíhajícího vyšetřování,“ argumentuje žaloba.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Při výbuchu dvou bomb během bostonského maratónu letos v dubnu zemřeli tři lidé a víc než 260 dalších bylo zraněno. Dvacetiletý Džochar Carnajev, který na rozdíl od bratra přežil honičku s policií pár dní po útoku, čelí 46 bodům obžaloby. K 16 z nich se váže trest smrti.

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z diváků natočil druhý výbuch při maratónu v BostonuVideo: Reuters/Ryan Hoyme

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám