Hlavní obsah

Malalaj bude čestnou občankou Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada udělí čestné občanství pákistánské dívce Malalaj Júsufzaiové, která se kvůli svému boji za právo žen na vzdělání stala terčem útoku islamistů. Děvče, které v listopadu převezme ve Štrasburku Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, se s čestným kanadským občanstvím zařadí po bok legendárního jihoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely či vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij.

Foto: Reuters

Malalaj Júsufzaiová

Článek

„Čelila zlu a útlaku, nyní odvážně mluví za ty, kteří jsou umlčeni,” uvedla kanadská vláda. V prohlášení dodala, že oceňuje odvahu a příkladnost pákistánské dívky v jejím postoji ke vzdělávání žen.

Šestnáctiletá Pákistánka, o níž se spekulovalo jako o favoritce na letošní Nobelovu cenu za mír, již dostala za své úsilí řadu mezinárodních ocenění. [celá zpráva]

Kromě Sacharovovy ceny, kterou si převezme 20. listopadu, získala například i letošní Cenu Anny Politkovské.

Členové Tálibánu dívku postřelili loni začátkem října, když se vracela ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu. Ve svém blogu na BBC popisovala pod pseudonymem život za vlády bigotních fundamentalistů upírajících ženám vzdělání.

Júsufzaiová byla převezena s vážnými zraněními na hlavě do Velké Británie, kde se uzdravila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám