Hlavní obsah

Mám sen... Obama připomněl slavný Kingův projev před 50 lety

Sen Martina Luthera Kinga změnil Ameriku, prohlásil ve středu prezident Barack Obama při oslavě 50. výročí slavného Kingova projevu začínajícího slovy „I Have a Dream” (Mám sen). U Lincolnova památníku ve Washingtonu, kde s projevy před Obamou vystoupili také exprezidenti Jimmy Carter a Bill Clinton, se shromáždily desetitisíce lidí včetně pamětníků tehdejších událostí či Kingových příbuzných.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama během projevu k 50. výročí řeči Martina Luthera Kinga

Článek

Téměř na minutu přesně padesát let od chvíle, kdy bojovník za rasovou rovnoprávnost a nositel Nobelovy ceny za mír pronesl svou slavnou řeč, promluvil ve středu Obama. "(Tehdy) existovaly páry, které se milovaly, ale nemohly se vzít. Vojáci, kteří za hranicemi bojovali za svobodu, ale doma žádnou nenacházeli," vypočítával Obama těžkou situaci menšin v Kingově době. "Amerika se změnila pro vás i pro mě," prohlásil prezident a vyjádřil za to dík Kingovi a dalším bojovníkům za lidská práva.

Kingův šestnáctiminutový částečně improvizovaný projev popisoval představy o společnosti, v níž by neexistovaly rasové rozdíly. Černošský aktivista jej pronesl dva roky před tím, než afroamerické obyvatelstvo USA získalo volební právo. Kingova řeč byla součástí Pochodu za práci a svobodu, jehož se před 50 lety zúčastnilo čtvrt miliónu lidí.

Změnil se i Bílý dům

Obama na veřejnosti o rasových otázkách příliš často nemluví, v projevu však vypočítal pozitivní změny i oblasti, v nichž rasová diskriminace stále omezuje lidskou svobodu. Změnily se zákony, změnily se parlamenty, dokonce i Bílý dům se změnil, pronesl Obama a dal sám sebe v roli prvního černošského prezidenta za příklad zásadní proměny americké společnosti. Na druhou stranu podle něj stále přetrvává například ekonomická diskriminace menšin.

Obama přiznal, že Martin Luther King je jedním ze dvou lidí, které v americké historii obdivuje úplně nejvíce - tou druhou osobností je prezident Abraham Lincoln.

Nechte svobodu zvonit

Demokratický prezident z 90. let Clinton před Obamovou řečí zdůraznil, že navzdory všem nedokonalostem dnešní Ameriky jsou základní rozdíly mezi dobou Kingovou a současností obrovské. "Za naše politické přesvědčení už nám nehrozí bití, lynčování či zastřelení," prohlásil Clinton.

Středečních oslav se zúčastnila i řada lidí, kteří na stejném místě před půlstoletím vyslechli Kingův projev a pochodovali za rovná práva a práci pro černochy. Odkaz černošského bojovníka si přišla připomenout i jeho neteř Alveda Kingová. "Lidé dokazují, že ten sen není mrtev. Nejdůležitější věc je láska," řekla deníku The New York Times.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama před Bílým domem

Foto: Profimedia.cz

Bill Clinton v roce 2011

Těsně před Obamovým projevem se ve 21:00 SELČ rozezněly na mnoha místech po celých Spojených státech zvony jako symbol Kingových slov ze závěru projevu: "Nechte svobodu zvonit".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám