Hlavní obsah

Ekvádor bude těžit ropu v chráněné rezervaci v Amazonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Ekvádorský prezident Rafael Correa oznámil, že bude těžit ropu v nedotčené přírodě v rezervaci Yasuni. Důvodem je skutečnost, že se nepodařilo získat dost peněz do fondu, který byl určen na ochranu parku. Rezervace přitom patří k oblastem s největší biodiverzitou na světě.

Foto: Dolores Ochoa, ČTK/AP

Letecký záběr rezervace Yasuni

Článek

Correa uvedl, že Ekvádoru nezbylo nic jiného než souhlasit s těžbou, protože bohaté země nepodpořily fond Yasuni - ITT na zachování oblasti. Podařilo se získat jen zlomek potřebné částky. Fond měl poskytnout kompenzaci zemi za to, že nebude v rezervaci těžit.

Dohodu o desetiletém moratoriu na těžbu ropy v národním parku podepsal Ekvádor v roce 2010. OSN se tehdy dohodla na zřízení fondu, kam budou přispívat bohaté státy, aby Ekvádor za nečerpání z bohatých nalezišť odškodnily. Slíbená částka 3,6 miliardy dolarů představovala zhruba polovinu příjmů, které by Ekvádor z vytěžené ropy mohl získat - ve fondu se ale za více než dva roky sešlo jen kolem 13 miliónů dolarů.

Foto: Dolores Ochoa, ČTK/AP

Ekvádorský prezident Rafael Correa oznamuje těžbu v rezervaci

Prezident už podepsal dekret, kterým se fond likviduje. Dodal, že to bylo jedno z jeho nejtěžších rozhodnutí.

Národní park Yasuni leží na východě Ekvádoru, asi 350 kilometrů jihovýchodně od Quita. Park se rozkládá na území o rozloze 9 800 kilometrů čtverečních a nachází se v něm na 2000 druhů stromů a keřů, 800 druhů ptáků, obojživelníků a plazů a přes 160 000 druhů hmyzu.

V některých částech rezervace se těžila ropa už od konce sedmdesátých let. Surovina je hlavním exportním artiklem země. Těžba v rezervaci má začít během několika týdnů.

Ve třech nalezištích pod parkem je podle odborníků zhruba 850 milionů barelů ropy, což představuje pětinu všech ekvádorských rezerv.

Foto: Dolores Ochoa, ČTK/AP

Demonstranti před prezidentským palácem v Quitu požadují zachování rezervace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám