Hlavní obsah

V Chicagu zavraždili Češku, kauza vyvolala konflikt na konzulátu

Chicago/Praha

V americkém Chicagu byla v noci z 24. na 25. června zavražděna čtyřiadvacetiletá česká občanka. Zatím neznámý pachatel ji v jejím bytě ubodal, nejspíš ji i škrtil. Vážným zraněním podlehla na místě činu. Potvrdila to mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vražda výrazně zasáhla českou komunitu v Chicagu a vedla rovněž k neshodám na místním generálním konzulátu ČR. Do města proto plánuje přijet 24. července český velvyslanec Petr Gandalovič, aby situaci uklidnil.

Chicagská policie trestný čin i nadále vyšetřuje, uvedla Grohová. Mladá žena utrpěla smrtelná bodná zranění v oblasti břicha a hrudi. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování policisté nesdělují žádné další podrobnosti.

Kvůli kauze skončila zaměstnankyně konzulátu

Případem se ihned začal zabývat místní generální konzulát. Došlo zde však k určitým sporům a následně byl ukončen pracovní poměr s jednou ze zaměstnankyň konzulátu. Jak vysvětluje mluvčí ministerstva zahraničí, s ženou byl ukončen pracovní poměr kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

"Podle konzulátu poskytovala určité informace, k čemuž neměla oprávnění," řekla Grohová. Zároveň údajně mylně informovala ohledně identifikace oběti a jejího pohřbu.

Toto propuštění ale vyvolalo vlnu nevole v české komunitě v Chicagu a několik lidí si na postup generálního konzulátu v celém případu stěžuje u generální inspekce ministerstva zahraničí. Ta tyto stížnosti šetří.

Místní Češi také sepsali petici, ve které požadují odvolání dvou pracovnic konzulátu.

Událost řeší i Gandalovič

"Tragická smrt dívky musí být řádně vyšetřena a vrah musí být potrestán. O vývoji vyšetřování se hodlám osobně informovat u chicagské policie," uvedl český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Jak dodal, pokud jde o postup generálního konzulátu v souvislosti s případem, probíhá jeho šetření, jehož výsledek nelze předjímat.

"Během diskuse o tomto případu se objevuje celá řada témat, jak by bylo možné zlepšit spolupráci mezi generálním konzulátem Chicago a českou komunitou. Myslím, že by bylo správné, abychom si o těchto věcech všichni otevřeně promluvili," dodal velvyslanec ve vzkazu českým občanům s tím, že do města přijede 24. července a má v plánu se setkat jak s místními Čechy, tak i s tamní generální konzulkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám