Hlavní obsah

USA otestovaly mezikontinentální raketu Minuteman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základna Vandenberg

Americké letectvo otestovalo mezikontinentální balistickou raketu Minuteman III, informovala agentura Reuters. Střela byla z kalifornské základny Vandenberg vypálena s měsíčním zpožděním. O odkladu rozhodl Pentagon kvůli nedávno vrcholícímu napětí na Korejském poloostrově.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpálení rakety Minuteman III

 
Článek

Test začal ve středu brzy ráno místního času. Po necelé půlhodině letu raketa dopadla do oceánu o 6500 kilometrů dál u tichomořského atolu Kwajalein, jenž je součástí Marshallových ostrovů.

USA mají ve svém arzenálu 450 raket Minuteman III, které můžou nést jadernou hlavici. Střely jsou v podzemních úkrytech v pěti federálních státech. Američané testují funkčnost a spolehlivost rakety několikrát do roka. Středeční zkouška byla v letošním roce první.

Původně se měla uskutečnit už před měsícem, ale ministr obrany Chuck Hagel ji dal pozastavit kvůli zvýšenému napětí na Korejském poloostrově v průběhu americko-jihokorejského armádního cvičení.

Foto: ČTK/AP

Zkušební odpal rakety Minuteman III

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám