Hlavní obsah

Americká škola si pořídila neprůstřelné tabule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Střední škola v americkém Cold Spring, která před deseti lety zažila střelbu a smrt svých studentů, si opatřila neprůstřelné bílé školní tabule. Mají posloužit nejen jako učební pomůcka, ale v případě nutnosti i jako štít pro ochranu učitelů a žáků. Bílé tabule obvykle slouží k psaní stíratelným fixem, těch neprůstřelných si škola Rocori podle serveru FoxNews opatřila skoro 200.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Neprůstřelné bílé tabule jsou vyrobeny z materiálu odolnějšího než neprůstřelné vesty, které používá policie. Místní policejní náčelník Phil Jones osobně předvedl vlastnosti nových tabulí ve školní tělocvičně - a pomůcka bez zjevného poškození odolala kopu karatisty, policejnímu obušku i bodnutí nožem.

Jones nepoužil služební zbraň, protože by to nebylo bezpečné a ve škole ani vhodné, nicméně ujistil, že do tabule již dříve vypálil několik ran. "Podrobili jsme tabuli zkoušce a upřímně řečeno, byl to den, kdy jsem začal věřit," prohlásil.

Marylandská firma, která tabule dodala, má letité zkušenosti s produkcí ochranných pancířů pro vojenská i osobní vozidla. K novému odbytišti ve školství obrátila pozornost poté, co se loni v prosinci na základní škole v Newtonu ve státě Connecticut stalo 20 dětí a šest učitelů obětí střelby. Podle firmy si její tabule už opatřují školy v Marylandu, Severní Dakotě, Pensylvánii a Kalifornii; škola Rocori je první ve státu Minnesota.

Expert účinnost zpochybňuje

Přinejmenším jeden bezpečnostní expert ale o účinnosti neprůstřelných tabulí pochybuje. Bill Nesbitt, který řídí konzultační firmu pro otázky bezpečnosti ve školství, se obává, že by pomůcky mohly budit falešný pocit bezpečí. Lepší je podle něj před nebezpečím utéct než se schovávat za tabulí.

Podle náčelníka Jonese i školních představitelů jsou tabule součástí širšího plánu na zvýšení bezpečnosti školy, který počítá s cvičeními a se školními strážci.

V září 2003 patnáctiletý student školy Rocori v Cold Spring zastřelil dva spolužáky, čtrnáctiletého Setha Bartela a sedmnáctiletého Aarona Rollinse. Jeden z učitelů pak střelce, který si nyní odpykává doživotí, přemluvil, aby odevzdal zbraň. Šlo o první incident svého druhu v Minnesotě.

Rollinsův otec Tom sice nevěří, že by neprůstřelné tabule Aarona či Setha zachránily, nicméně je považuje za dobrý nápad, protože by mohly pomoci ochránit jiné studenty před kulkami. Připomíná, že před deseti lety měl střelec ještě sedm nábojů ve zbrani - "kdo ví, co by se mohlo stát, kdyby se rozhodl pokračovat v palbě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám