Hlavní obsah

Venezuelci zvolili za prezidenta Chávezova oblíbence Madura, opozice to odmítá

Caracas
Aktualizováno

Novým prezidentem Venezuely se stal Nicolás Maduro, kterého si jako svého loajálního nástupce vybral jeho zesnulý předchůdce Hugo Chávez. Madurovo vítězství je těsné, jak plyne z oficiálního sdělení volební komise citovaného BBC. Maduro získal 50,66 procenta, kandidát opozice Henrique Capriles 49,1 procenta. Podle mluvčí volební komise jsou výsledky nezvratné. Poražený Capriles je neuznal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maduro a jeho příznivci oslavují vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

"Dnes můžeme říci, že jsme spravedlivě vyhráli," prohlásil Maduro před davem příznivců, který se sešel u prezidentského paláce v Caracasu. "Je to poprvé, kdy velikán (Chávez) není kandidátem. Opustil svého syna a nyní jeho syn bude prezidentem. Takový je život," řekl Maduro podle agentury DPA a dodal: "Předal mi svou vizi."

Maduro současně požádal volební komisi, aby sčítání hlasů překontrolovala.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Madurovi příznivci čekají na výsledky voleb.

Henrique Capriles prohlásil, že výsledek neuznává a že žádá důsledné přepočítání všech odevzdaných hlasů. Poražen byl o 300 000 hlasů. Je přesvědčený, že volby vyhrál on. Již krátce před oznámením výsledku prohlásil, že hlasování provázely podvody. Hovořil dokonce o spiknutí.

Herique Capriles, který v říjnu s Chávezem těsně prohrál, už hodinu před uzavřením volebních místností varoval na Twitteru před nebezpečím volby ovlivnit.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Nicolás Maduro se raduje z vítězství ve volbách.

"Upozorňujeme zemi a svět, že je snaha změnit vůli, kterou (ve volbách) vyjádřil lid," uvedl Capriles krátce před ukončením hlasování. Státní úřady podle něj napsaly svým zaměstnancům a dalším voličům, aby hlasovali pro jeho favorizovaného rivala Madura.

Maduro v kampani zdůrazňoval vazby na Cháveze. Volit šel v doprovodu dvou Chávezových dcer.

Foto: Carlos Garcia Rawlins , Reuters

Henrique Capriles

Představitelé venezuelské vlády označili podle Reuters Caprilesovo vyjádření za nezodpovědné. Ujistili, že vláda hodlá respektovat vůli lidu. Zmínili, že mají zprávy, že na více než deseti místech nebyly volby zcela regulérní, podle nich však šlo o drobné problémy a opozice je nafukuje.

Foto: Edwin Montilva, Reuters

Chávezovi příznivci slaví vítězství Madura.

Ústřední komise ujistila, že volby se uskutečnily „zcela normálním a klidným způsobem“. Na regulérnost dohlížely stovky zahraničních pozorovatelů. Oba kandidáti porušili nařízení, že kampaň má skončit ve čtvrtek. O bezpečnost se staralo 150 000 příslušníků bezpečnostních sil.

Volby skončily v 18:00 místního času (23:30 SEČ), ovšem volební místnosti, před kterými ještě stáli voliči, zůstaly otevřené, dokud všichni zájemci neodhlasovali.

Volby jsou velmi ostře sledované, protože rozhodují o další orientaci země, kterou dlouho ovládal levicový populista, obdivovatel Fidela Castra a odpůrce USA Hugo Chávez. V zemi panuje prezidentský systém stejně jako v  USA. Volí se elektronicky pomocí hlasovacích strojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám