Hlavní obsah

USA stojí váleční veteráni závratných 40 miliard dolarů ročně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky miliard stojí americké daňové poplatníky nejen války, které USA ve světě vedou, nýbrž i ty, které už skončily. V souvislosti s desátým výročím invaze amerických jednotek do Iráku to ve středu připomněla agentura AP. Z její analýzy plyne, že jen na dávkách pro válečné veterány a jejich rodiny USA každoročně vydají víc než 40 miliard dolarů (792 miliard korun). Dávky se dokonce ještě 150 let po uzavření míru vyplácejí potomkům vojáků z občanské války.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci ve Vietnamu

Článek

Příspěvky od vlády dostávají dva poslední žijící potomci veteránů války mezi Unií a Konfederací amerických států z let 1861 až 1865; ročně dostanou 876 dolarů (17 352 korun). Jména příjemců se nezveřejňují, AP ale odhaduje, že jsou to lidé narození v letech 1920 až 1930, přičemž jejich otcům v té době bylo už nejméně 70 let.

Americké úřady vyplácejí dávky veteránům množství konfliktů včetně španělsko-americké války z roku 1898 a posledních válek v Iráku a Afghánistánu. USA například stále podporují rodiny 2 289 účastníků bojů první světové války. Mnohým příjemcům je přitom přes sto let a 47 jich dokonce nebylo ještě na světě, když válka v roce 1918 skončila.

Dědictví Vietnamu

Nejvíc ovšem stojí Američany veteráni z Vietnamu, konkrétně závratných 22 miliard dolarů ročně (víc než 435 miliard korun). Náklady přitom rostou s tím, jak veteráni stárnou a mají víc a víc zdravotních potíží. I proto už se i mezi politiky ozývají hlasy o přehodnocení výplatního systému.

Například podle bývalého republikánského senátora Alana Simpsona, jenž je sám válečným veteránem, by měli dávky dostávat jen ti, kdo je skutečně potřebují. „Nepochybně bych přezkoumal majetkové poměry všech těch lidí,“ řekl Simpson. Poznamenal také, že podle něj dochází ke zneužívání systému.

Kolik dají USA ročně veteránům
1. světová válkazhruba 20 miliónů dolarů
2. světová válkazhruba 5 miliard dolarů
Korejská válka2,8 miliard dolarů
Válka ve Vietnamu22 miliard dolarů
Války v Afghánistánu a Iráku12 miliard dolarů

Reklama

Výběr článků

Načítám