Hlavní obsah

Na Haiti začali soudit diktátora Duvaliera

– Port-au-Prince

Bývalý haitský diktátor Jean-Claude Duvalier zvaný Bébé Doc ve čtvrtek poprvé stanul před soudem. Duvallier který po lidovém povstání v roce 1986 emigroval, se do vlasti vrátil v lednu 2011. Obvinění z krutých represí odmítá.

Foto: Swoan Parker, Reuters

Bývalý haitský diktátor Jean Claude Duvalier poslouchá u soudu obvinění.

Článek

Jednašedesátiletý Duvalier je obviněn z politických vražd a nezákonného věznění politických oponentů.

Obvinění ze zločinů proti lidskosti a mučení haitské soudy kvůli údajnému promlčení loni nejprve odložily. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová ale haitské úřady upozornila, že v podobných případech žádná omezení neplatí. Stíhání pak bylo obnoveno.

Duvalier se k soudu dostavil až napočtvrté, a to pod pohrůžkou, že bude předveden policií. Zahraniční humanitární organizace a ochránci lidských práv proces pečlivě sledují. Považují ho za test justice v těžce zkoušené karibské ostrovní zemi, která prošla desetiletími krutých diktatur.

Duvalierův pád v roce 1986 ukončil dlouhé období diktatury, kterou zavedl v roce 1957 jeho otec François Duvalier, řečený "Papa Doc". Při útěku do Francie měl Duvalier mladší, který zemi vládl od roku 1971, zpronevěřit ze státních účtů 100 miliónů dolarů.

Po návratu na Haiti v roce 2011 byl krátce zatčen pro podezření z korupce, krádeží a zneužití moci. Za činy své vlády se omluvil, ale vinu přičítá podřízeným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám