Hlavní obsah

Afghánka, které manžel uřízl nos a uši, má novou tvář i rodinu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánka Ajša Muhhamadzáíová, které manžel uřízl nos a uši, protože utekla z domova před jeho bitím, začíná nový život. Mladá žena, jejíž fotografie z magazínu Time před třemi lety obletěla svět, podstoupila ve Spojených státech sérii chirurgických zákroků a v pondělí poskytla rozhovor britské televizi ITV.

Dívčina fotografie před lety obletěla celý svět (titulní strana časopisu Time)

Článek

Ajšu její otec prodal bojovníkovi radikálního hnutí Tálibán, když jí bylo teprve 12 let, aby vyrovnal své dluhy. Dívka tvrdí, že ji manžel denně bil a nutil spát v chlévě.

„Každý den mě týrali, můj manžel a jeho rodina, psychicky i fyzicky. Celou dobu jsem myslela na útěk, až jsem to jednoho dne už nemohla snášet a utekla,“ popsala dnes 22letá žena. Ajšu však brzy dopadli a vsadili na pět měsíců do vězení.

„Po propuštění mě soudce poslal zpět k manželovi. V noci mě zavedli do hor, netušila jsem, co se děje. Spoutali mi ruce i nohy. Byli tam i další lidé z Tálibánu. Řekli mi, že mi za trest uříznou nos a uši a začali,“ uvedla.

Útočníci pak ponechali Ajšu v horách jejímu osudu. „Ztratila jsem vědomí, ale uprostřed noci jsem pocítila něco jako vodu v nose. Otevřela jsem oči, ale nic jsem přes všechnu tu krev neviděla,“ popsala žena.

Ajše chirurgové dali nový nos.

Dívce se podařilo dojít do svého rodného domu, odkud ji otec propašoval na americkou základnu, kde o ni deset týdnů pečovali medici, než ji ke konci roku 2010 přepravili do USA. Tam se o ni postarala newyorská charita. Z té doby pochází proslulá fotografie z titulní stránky časopisu Time, která obrátila pozornost světové veřejnosti k problému týrání žen v Afghánistánu a z Ajši učinila symbol boje žen za respekt a rovnoprávnost.

Ajša posléze podstoupila složitou operaci, při níž jí lékaři rekonstruovali nos. Nejprve bylo ale nutné získat dostatek tkáně, k čemuž jí lékaři načas „nafoukli“ čelo a také odebrali vzorky kůže z ruky.

Mladá žena je se svou novou podobou spokojená. V Americe našla novou rodinu, která ji podle jejích slov přijímá za svou. ITV řekla: „Chci říct ženám, které jsou týrány, aby zůstaly silné. Nikdy to nevzdávejte a neztrácejte naději."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám