Hlavní obsah

Za požár v brazilském klubu může pyrotechnika určená na ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Víkendový požár v brazilském klubu ve městě Santa Maria způsobila zábavní pyrotechnika určená pro venkovní použití. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policii. Hasicí přístroje byly nefunkční a nekvalitní a klub měl pouze jeden východ. Navzdory tomu nebyl porušen žádný zákon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry z vyhořelého klubu, lidé demonstrují za rychlejší vyšetření případu Video: Reuters

 
Článek

Po tragédii, která si podle Reuters vyžádala 235 životů, se mnoho Brazilců obává o bezpečnost jiných klubů v zemi a také o bezpečné zajištění fotbalového mistrovství příští rok, olympiády v roce 2016 či nadcházejícího karnevalu.

Od venkovní pyrotechniky, kterou vystupující hudební skupina pořídila záměrně kvůli několikanásobně nižší ceně, vzplál v klubu strop pokrytý hořlavou protihlukovou izolací. Hasicí přístroje byly podle policie té nejnižší kvality a stropní hasicí zařízení v klubu vůbec nebylo.

Foto: ČTK/AP

Dav lidí před hořícím klubem Kiss v jihobrazilském městě Santa Maria

Hostující hudebníci i policie odhadují, že v publiku bylo v noci na neděli 1200 až 1300 mladých lidí. Přitom kapacita objektu byla 700 lidí, napsala agentura AP. Prchající lidé se tlačili u jediného východu, který byl k dispozici a ke kterému to lidé měli z nejzazšího místa sálu 32 metrů. Aby klub byl povinen mít podle zákona více východů, musela by být vzdálenost ke dveřím delší než 40 metrů.

Třebaže při požáru zahynuly desítky lidí, policie nemá právo klub uzavřít, protože nebyl porušen žádný zákon. "Je to problém celé Brazílie, tyto zákony. Můžu jenom doufat, že nyní se něco změní," řekl velitel vyšetřovatelů Marcelo Arigony.

Oběti víkendové tragédie jsou především mladí lidé ve věku od 16 do 20 let. Jejich rodiče organizují protesty a žádají, aby za neštěstí nesl někdo zodpovědnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám