Hlavní obsah

NASA čeká, až Obama zavelí: Zpátky na Měsíc

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho se mluví o dalším kroku lidstva ve vesmíru. I soukromé projekty počítají s misemi k asteroidům nebo na Mars. NASA však očekává, že prezident Barack Obama schválí plán návratu na Měsíc a v dalším horizontu i vybudování základny s lidskou posádkou.

Foto: Profimedia.cz

První lidskou stopu zanechali na Měsíci Američané před 43 lety.

Článek

"Plány na misi na Měsíc už administrativa pravděpodobně předběžně schválila před volbami, ale všechno bylo drženo pod pokličkou pro případ, že by vyhrál republikánský kandidát Mitt Romney," řekl před časem serveru Space.com expert na vesmírnou politiku John Longsdon s tím, že prezident Romney by mohl tyto plány zarazit nebo výrazně změnit.

Program NASA byl za Obamy přehodnocen panelem expertů s cílem zefektivnit činnost agentury. Závěrem bylo stanovení dlouhodobého plánu, který by měl dostat Američany k pásmu asteroidů kolem roku 2025 a na Mars o pět let později.

V rámci tohoto posunu byl orbitální byznys přenechán soukromým subjektům, jako je SpaceX, která začala úspěšně vypouštět družice a zajišťovat dopravu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Soukromí investoři však plánují také samostatně těžbu na asteroidech.

S návratem na Měsíc se původně nepočítalo, nyní se však podnik vrací do hry v rámci plánovaného pronikání do hlubšího vesmíru. V prvních krocích by tak mělo jít hlavně o návrat ne "na" ale "k" Měsíci.

Brána průzkumu

Důvodem k návratu na Měsíc jsou zřejmě i impulsy obnovovaného soupeření velmocí, protože aktivity na Měsíci plánují v malém nejen Rusové, ale především Číňané. Proto zřejmě i Obamova administrativa zařadila znovu Měsíc na seznam - v podstatě má jít o pokud možno co nejlevnější modifikaci původních plánů.

NASA pro větší skok pokračuje ve vývoji silnějšího raketového pohonu SLS (Space launch system) a kapsle Orion pro lidskou posádku. Nová loď by měla být nejprve zaparkována v Lagrangeových bodech (L2), kde se navzájem ruší gravitační pole Země a Měsíce, aby zde ověřila podmínky pro vybudování stálé stanice, označované jako "Brána průzkumu".

Přítomnost na L2 má otevřít cesty nejen do Sluneční soustavy, ale v NASA se tak oživily i hlasy volající po návratu přímo na Měsíc, protože tak náročnou misi je potřeba co nejlépe využít, a odvrácená strana Měsíce je na dosah.

Plány na stálou vesmírnou základnu v L2, která by byla zároveň čerpací stanicí pro lety k asteroidům nebo k Marsu, jsou údajně v běhu a rozhodnutí o financování těchto programů v prvním roce Obamova druhého prezidentského období nasměrují činnost NASA na dlouho dopředu. Přitom s pilotovaným letem do L2 a za Měsíc se počítá až v letech 2017 až 2021, kdy už bude v Bílém domě sedět někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám