Hlavní obsah

Chávez: Volil bych Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez by rád po podzimních volbách v USA viděl v čele států i nadále demokrata Baracka Obamu a nikoliv jeho republikánského soupeře Mitta Romneyho. V nedělním vystoupení v televizi uvedl, že kdyby mohl, volil by jej.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Kdybych byl Američan, volil bych Obamu,“ prohlásil Chávez a dodal, že Obama je „dobrej chlap“. „Myslím, že i on by volil Cháveze,“ dodal ještě venezuelský prezident.

Také Chávez se stejně jako Obama uchází o své znovuzvolení. Volby ve Venezuele se uskuteční v neděli, Američané půjdou volit prezidenta v listopadu.

Vztahy Venezuely s USA jsou napjaté, i když Spojené státy jsou hlavním odběratelem venezuelské ropy. Chávez si sice s Obamou potřásl na konferenci před třemi lety rukou, ale pak v červenci 2010 Venezuela odmítla přijmout delegovaného velvyslance USA Larryho Palmera kvůli jeho údajně nepřijatelným výrokům na adresu Caracasu. Washington následně odebral víza venezuelskému ambasadorovi v USA.

„Přeji si, abychom zahájili novou éru normálních vztahů s vládou Spojených států,“ řekl k tomu Chávez v televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám