Hlavní obsah

Proč v letadlech nejdou otevřít okna, diví se kandidát na prezidenta USA Romney

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Republikánský kandidát na příštího prezidenta USA zaskočil Američany dalším bláznivým výrokem. Během víkendového setkání se sponzory v Kalifornii se pozastavil nad tím, proč v letadlech nejdou otevírat okna. Podle deníku Los Angeles Times prohlásil, že to je problém. Část americké veřejnosti a médií se domnívá, že si Romney dělal legraci, jinak si hloupá slova vysvětlit nedokážou.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Mitt Romney

Článek

Romney hovořil v souvislosti s nouzovým přistáním letounu s jeho ženou. Pozastavil se nad tím, že situace nemusela být tak vážná, kdyby si jeho manželka Ann v letadle zasaženém požárem kvůli elektrickému zkratu mohla otevřít okno a dýchat vzduch zvenčí.

„Jsem rád, že přistála, je v bezpečí a zdravá. Nemyslím, že ví, jak se někteří z nás o ni strachovali,“ citovaly losangeleské Timesy muže, který doufá, že po listopadových volbách zasedne příští rok v Bílém domě.

„Když je v letadle požár, není kam uniknout,“ vysvětlil Romney a pokračoval: „Není tam, zvenčí se tam nemůže dostat kyslík, protože se neotvírají okna. Nevím, proč se neotvírají, je to skutečný problém. Takže to je velice nebezpečné. A ona se dusila a třela si oči. Naštěstí bylo dost kyslíku pro pilota a druhého pilota, aby v Denveru bezpečně přistáli,“ řekl k incidentu z pátku odpoledne.

S otevřeným oknem by přinejmenším nešlo dýchat

Okna v letadlech se nemohou otvírat zejména proto, že ve vysoké nadmořské výšce, v níž stroje létají, není dost kyslíku, aby cestující přežili. V případě nehody mají právě proto pasažéři v letadlech k dispozici kyslíkové masky. Udušení je poměrně častou příčinou smrti lidí při leteckých katastrofách.

Pokud by teoreticky někdo v letadlech v oblacích otevřel okno, hrozil by navíc vznik podtlaku na palubě a v jeho důsledku roztržení pláště letadla. V případě nehody letounu s Ann Romneyovou by s přísunem kyslíku hrozilo ještě rozšíření požáru, neboť kyslík oheň živí.

Romneyho výrok zní tak hloupě, že lidé na diskusních fórech a část médií věří, že to měl být vtip. Spíš to ale vypadá, že je Romney mínil vážně. On sám ani jeho volební štáb se zatím k záležitosti nevyjádřili.

Romney "perlí"

Nebylo by to poprvé, kdy si Romney pustil neuváženě pusu na špacír. Při své letní zahraniční cestě urazil hned po příletu do Londýna v zahajovací den olympiády Brity včetně jejich premiéra Davida Camerona poznámkou, že ne všechno připravili dobře. [celá zpráva]

Když se pak přesunul do Izraele, popudil Palestince výrokem o jejich nižší kulturní úrovni. [celá zpráva]

Chvíli poté, co se vrátil do USA, si pak Romney spletl sikhy a šejky. Namísto toho, aby tedy vyjádřil soustrast obětem střelby v chrámu sikhských věřících, kondoloval předákům arabských kmenů či klanů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám