Hlavní obsah

Ekvádor varoval Británii před vstupem na velvyslanectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Ekvádorský prezident Rafael Correa varoval Velkou Británii před násilným vstupem do budovy ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde se skrývá zakladatel WikiLeaks Julian Assange. Podle něj by takovýto čin byl diplomatickou sebevraždou Spojeného království.

Foto: Guillermo Granja , Reuters

Ekvádorský prezident Rafael Correa

Článek

Correa o to uvedl v noci na úterý v televizním projevu, který věnoval otázce Assangeho. Ten se skrývá na ekvádorském velvyslanectví od června a již mu byl přislíben azyl.

Assange má být podle britského soudu vydán do Švédska, kde mu hrozí stíhání za sexuální delikty.

Correa v televizi řekl, že stále není možné vyloučit, že Británie nevstoupí na půdu ekvádorské velvyslanectví, jak dříve pohrozila: „Dokud to Spojené království neodvolá nebo se neomluví, toto nebezpečí stále existuje.“

Podle něj by ale taková akce byla „sebevraždou pro Velku Británii, protože pak by lidé mohli vstupovat do diplomatických objektů a nikdo by nemohl nic říci“.

Correa ale neřekl skoro nic k tomu, jak míní dostat Assangeho z velvyslanectví, když by po jeho opuštění byl okamžitě zadržen. Poukázal přitom na licoměrnost Londýna: „Britové říkají, že nemají jinou možnost, než ho vydat, ale proč nevydali (chilského diktátora) Augusta Pinocheta?"

Correa jen uvedl, že očekává silnou podporu od pátečního setkání Organizace amerických států. Řekl, že v případě potřeby se obrátí na OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám