Hlavní obsah

Obří americká vzducholoď má vydržet ve vzduchu tři týdny bez přistání

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří vzducholodi se vrací do vzduchu ve službách amerických ozbrojených sil. První let stometrového plavidla z dílny firmy Northrop Grumman se uskutečnil 7. srpna a nyní byly zveřejněny záběry z prvního úspěšného startu na základně Lakehurst v New Jersey.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda testovala novou vzducholoď

 
Článek

Vzducholoď s označením LEMV zatím kroužila ve vzduchu pouze 90 minut, ale má splnit náročnější požadavky vojáků. V současnosti jde podle časopisu New Scientist o největší na dálku ovladatelné plavidlo lehčí než vzduch s dlouhou výdrží na světě. Jde o hybridní zařízení plněné heliem a poháněné čtyřmi dieselovými motory.

Armáda očekává, že vzducholoď se udrží až tři týdny ve výšce minimálně šesti kilometrů nad bojištěm vybavená kamerami, senzory a dalším komunikačním vybavením o hmotnosti 1 100 kilogramů.

Přestože se start zpozdil o více než rok oproti původnímu očekávání a prototyp stál 154 miliónů dolarů, má přinést ozbrojeným silám nemalé úspory. Pro zajištění průzkumu ve vybrané oblasti vysílá velení často stíhací letouny, jejichž hodina provozu stojí 10 tisíc dolarů. Za dvojnásobek této částky vydrží vzducholoď ve vzduchu tři týdny nepřetržitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám