Hlavní obsah

Nové záběry z Marsu: Místo přistání kosmického vozítka i "nebeský jeřáb"

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASA zveřejnila v noci na středu další záběry, které pořídilo vozítko Curiosity a družice Mars Reconnaissance Orbiter. Jsou mezi nimi i barevné záběry povrchu a stereoskopické snímky.

Foto: NASA, Reuters

Záběr z vozítka Curiosity (barevný) doplněný počítačovou simulací okolí vytvořenou na základě záběrů z družice.

Článek

Záběry z družice ukazují oblast kráteru Gale, kde vozítko přistálo, i jednotlivé části přistávacího modulu včetně „nebeského jeřábu“, padáku, tepelného štítu a „černé skořápky“.

Foto: NASA, Reuters

Padák (níže) a černá skořápka modulu s vozítkem Curiosity na záběru kamery z družice Mars Reconnaissance Orbiter. Na místě černé skořápky vidět tmavší povrch pod odvátým světlejším prachem.

Foto: NASA, ČTK/AP

Členové týmu NASA prezentují záběr z družice Mars Reconnaissance Orbiter, kde je vidět na povrchu Marsu samotné vozítko Curiosity, ochranný štít, jeřáb a padák.

Zveřejněny byly i záběry pořízené z atmosféry ještě před přistáním, které zachycují krajinu i tepelný štít.

Foto: NASA

Záběr tepelného štítu před dopadem na Mars.

Foto: NASA, Reuters

Barevný snímek povrchu Marsu s tmavou dunou a pořízený těsně před přistáním Curiosity

Kamery na samotném vozítku nasnímaly povrch v jeho okolí. Část záběrů byla počítačově dotvořena, aby zpodobnily krajinu v kontextu okolí. K simulaci byly použity záběry z družice.

Foto: NASA

Na dvojici snímků je vidět, jak se změnil záběr po odstranění protiprachového štítu (vpravo). Vidět je i 5,5 kilometru vysokou horu Mount Sharp

Foto: NASA, Reuters

Stereoskopický záběr povrchu Marsu pořízený kamerami vozidla Curiosity. Je vidět část vozidla a na obzoru hora Mount Sharp.

Pořízen byl i trojrozměrný záběr stereoskopickou kamerou, kde je kromě úpatí 5,5 kilometru vysoké hory Mount Sharp vidět i část vozidla a jeho stín.

Většina obrázků byla počítačově upravována, protože byly pořizovány objektivy typu rybího oka, které mají značné zkreslení, pokrývají ovšem velmi široké okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám