Hlavní obsah

Pentagon má ve výzbroji novou superbombu, prorazí 60 metrů silný beton

Právo, roš
Washington

Pentagon už má ve výzbroji a může kdykoli nasadit novou konvenční superbombu určenou k ničení cílů skrytých až 60 metrů pod zemí. Ve Washingtonu to oznámil ministr letectva Michael Donley.

Foto: Profimedia.cz

Bomba GBU-57

Článek

„Pokud bychom ji měli nasadit nyní, jsme k tomu připravení,“ prohlásil Donley s tím, že pokračuje testování bomby ke zlepšení její účinnosti. „Ale už dnes ji můžeme použít při existující konfiguraci.“

Počátkem roku šéf Pentagonu Leon Panetta řekl listu The Wall Street Journal, že jde hlavně o zdokonalení bomby tak, aby byla s to proniknout do íránských bunkrů.

V této souvislosti se nejčastěji vyslovuje íránská podzemní laboratoř ve Fordo.

Objednáno jich je 20

Obohacuje se tam uran na vyšší koncentraci (20 procent), což je několikanásobně víc, než kolik je potřeba pro palivo reaktorů.

To nadále živí podezření, že Teherán usiluje o jadernou zbraň. Zda by však bomba byla účinná ve Fordo, se s určitostí neví vzhledem k neúplným informacím o lokalitě.

Délka6,2 metru;
Váha13,6 tuny
Z toho hlavice2,4
Průnik60 m betonu
Nosičbombardér B-52 unese dvě

Nicméně projevem naléhavosti bombu dokončit bylo, že počátkem roku bylo k tomu účelu převedeno 120 miliónů dolarů z jiných zbrojních programů.

Na vývoj 13,6 tuny vážící bomby s označením GBU-57A/B vynaložil Pentagon celkem 330 miliónů dolarů (6,8 mld. Kč), a bude jich pořizovat dvacet, napsal server Air Force Times.

Je šestkrát těžší než předchozí typ, měří něco přes šest metrů a nese 2,4tunovou nálož.

Strategický bombardér B-52 je s to unést dvě superbomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám