Hlavní obsah

Sporný zákon proti imigrantům v Arizoně odmítl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud Spojených států v pondělí jako neústavní odmítl většinu sporného arizonského zákona namířeného proti nelegálním imigrantům. Zároveň ale ponechal v platnosti jeho nejkontroverznější část, podle níž tamní policie může prověřovat legálnost pobytu u lidí podezřelých z nějakého porušení práva.

Foto: Eric Thayer/Files , Reuters

Muž ve Phoenixu protestuje proti zákonu o přistěhovalectví.

Článek

"Arizona může mít pochopitelné pocity marnosti kvůli problémům způsobeným nelegální imigrací, nesmí ale prosazovat politiku, která podkopává federální zákony," uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Anthony Kennedy.

Arizonští zákonodárci právní předpis schválili předloni v dubnu. Snažili se tak omezit příliv nelegálních přistěhovalců, kteří do státu proudí přes hranici s Mexikem, a zamezit zločinnosti, jež podle nich s nelegální imigrací souvisí.

Kontroverzní zákon okamžitě kritizovala administrativa prezidenta Baracka Obamy a uvedla, že jej napadne u soudu. Proti tomuto normativnímu aktu protestovali i ochránci lidských práv, kteří jej označovali za rasistický a odporující americké ústavě.

Zákonem se pak zabývaly soudy nižších instancí, až skončil u soudu nejvyššího. Jeho soudci nakonec dali ve většině bodů za pravdu federální vládě. Odmítli ustanovení, podle něhož by se ilegální imigranti dopustili trestného činu, pokud by například u sebe neměli doklady anebo hledali práci.

Prošlo jediné ustanovení

Zcela se nejvyšší soud nepostavil ani za jediné ustanovení, které podpořil. Policisté v Arizoně sice mohou zadržet lidi, které podezírají jako nelegální imigranty, o jejich ponechání ve vazbě se ale musejí poradit s federálními imigračními agenty. Nejvyšší soud navíc dal najevo, že sporné ustanovení lze dále napadat u soudů nižších instancí.

Reklama

Výběr článků

Načítám