Hlavní obsah

V USA zatkli inženýra, který chtěl zničit důkazy o úniku ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úřady v USA zatkly bývalého inženýr britské petrochemické společnosti BP, který se prý snažil zničit důkazy o úniku ropy v Mexickém zálivu. Ministerstvo spravedlnosti USA také informovalo, že na muže jako prvního člověka v souvislosti s předloňskou ekologickou katastrofou podalo žalobu.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Článek

Padesátiletý Kurt Mix údajně vymazal krátké textové zprávy, které si posílal se svými nadřízeným a které obsahovaly citlivé informace z doby, kdy se BP snažila únik zastavit. Byly mezi nimi i údaje o tom, kolik ropy mohlo z vrtu vytéci. Měl přitom nařízeno, že takové záznamy musí uchovat, napsala na svém internetovém portálu britská BBC.

Mix byl ve dvou bodech obžalován z bránění výkonu spravedlnosti

BP uvedla, že případ Mixe, který letos v lednu dal výpověď, nebude komentovat.

Těžební plošina provozovaná BP vybuchla 20. dubna 2010. Zemřelo při tom jedenáct lidí a plošina se potopila. Z vrtu v hloubce 1500 metrů pak začala vytékat ropa a do Mexického zálivu unikala asi tři měsíce, než se podařilo vrt uzavřít. Do moře se dostalo na 800 miliónů litrů suroviny, která znečistila pobřeží pěti amerických států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Důsledky ropné katastrofyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám