Hlavní obsah

Obama se přeřekl a Malvíny zaměnil za Maledivy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cartagena

Jindy výbornému řečníkovi Baracku Obamovi se na Summitu Amerik v Kolumbii podařilo přeřeknutí, v nichž vynikal spíše jeho předchůdce v Bílém domě George W. Bush, informoval britský deník Daily Telegraph. Americký prezident hovořil o Falklandských ostrovech, které si na Velké Británii nárokuje Argentina. Aby vyjádřil nestrannost, chtěl Obama použít španělský název pro ostrovy Malvíny. Namísto toho řekl Maledivy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama na Summitu Amerik v Kolumbii.

Článek

Britský list neupřesnil, kdy se Obama přeřekl. Prezident ale o Falklandách/Malvínách mluvil v neděli na závěr summitu na tiskové konferenci s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem.

"Máme dobré vztahy s Argentinou i Británií, tohle není něco, v čem bychom intervenovali, zůstaneme neutrální," prohlásil Obama ke sporu o ostrovy, kvůli němuž vedly zmíněné země v 80. letech krátkou válku. Dodal, že věří v pokračující dialog mezi Buenos Aires a Londýnem.

Argentinská prezidentka Cristina Fernandézová de Kirchner, s níž se Obama v Cartageně, dějišti konference, sešel v sobotu, doufala v podporu členských zemí ve sporu. Když se ale takové stanovisko neobjevilo v závěrečném prohlášení, opustila summit dříve.

Souostroví Maledivy se nachází v Indickém oceánu. Od Falklandských ostrovů v Atlantském oceánu je dělí zhruba 1 300 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám