Hlavní obsah

Ve Veracruzu propustili kvůli korupci všechny policisty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veracruz

Guvernér mexického státu Veracruz se rozhodl vyhlásit neobvyklé opatření proti korupci. Kvůli podezření, že někteří policisté spolupracují s drogovými kartely, jejichž boje v letošním roce stát zasáhly v dosud nevídané míře, rozpustil celý policejní sbor v přístavním městě Veracruz. O bezpečnost města se od čtvrtka starají příslušníci námořnictva, napsal deník The Wall Street.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo policie teď hlídá Veracruz námořnictvoVideo: Reuters

 
Článek

Guvernér Javier Duarte tento týden oficiálně propustil všech 900 městských strážníků a sto zaměstnanců v policejní administrativě. Ti pak za dohledu příslušníků námořnictva vraceli své odznaky, uniformy a zbraně. Ve čtvrtek už byli členové námořnictva v neprůstřelných vestách viděni v ulicích, kde dokonce řídili dopravu.

Guvernérova mluvčí Gina Dominguezová řekla, že policisté byli propuštěni kvůli zavedení zákonné povinnosti, aby do roku 2013 všichni policisté podstoupili test na detektoru lži a další procedury. Dodala, že propuštění mohou požádat o opětovné přijetí do služby.

Podle komentářů rozhodnutí propustit policejní sbor ve městě s půl miliónem obyvatel ukazuje, jak mocně se v Mexiku šíří kriminalita. Zároveň ale platí, že ve Veracruzu zatím stačilo podstoupit test na detektoru lži jen šest procent policistů, v celé zemi pak necelá pětina.

Neprošli na detektoru lži

Policisté ovšem dostávají výpovědi i jinde, zejména proto, že neprošli zkouškou na detektoru lži. Letos úřady rozdaly stovky výpovědí a loni kvůli podezření z korupce musela policejní sbory opustit desetina členů.

Počet obětí drogových válek ve státě Veracruz v letošním roce oproti loňsku podle neoficiálních statistik narostl šestinásobně na 323. Jenom za čtvrtek k nim ale přibylo dalších 11 mrtvých. Ve válce mexických kartelů a při boji úřadů s nimi zahynulo v uplynulých šesti letech přes 40 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám