Hlavní obsah

Soud zakázal demonstrantům táboření v ulicích New Yorku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud v úterý zakázal lidem, protestujícím proti rostoucím rozdílům mezi bohatými a chudými a proti chamtivosti bankéřů, ve městě tábořit. Dal tak za pravdu radnici a policii, které tvrdí, že lidé smějí vést nepřetržité protesty, ale nemohou vztyčovat stany a další zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie brání "okupantům" Wall Streetu v táboření s požehnáním souduVideo: Reuters

 
Článek

Soudce Michael Stallman odmítl stížnost právních zástupců demonstrantů, kteří argumentovali, že právo tábořit v ulicích jim zaručuje ústava. Stallman zakázal vztyčovat stany, konstrukce, generátory a další zařízení.

Policie vyklidila tábořiště v Zuccottiho parku u Wall Streetu v noci na úterý. Razie začala hodinu po půlnoci a trvala téměř čtyři hodiny. Dvě stě lidí při tom bylo zatčeno, mezi nimi i několik novinářů. Desítky lidí se policistům bránily. „Hodně jsem krvácel. Spoustu lidí uhodili tváří o zem,“ řekl agentuře AP jednatřicetiletý Louis Daniel Santos.

Úřady při vyklízení argumentovaly potřebou udržet hygienu. Na nepořádek i pokles tržeb si stěžovali drobní obchodníci v okolí. Newyorský starosta Michael Bloomberg uvedl, že lidé se bude smět na místo vrátit, ale odmítl možnost, že by tam dál přebývali ve stanech. Některým osobám pak úřady skutečně v úterý večer povolily do Zuccottiho parku návrat, jiní se sdružovali na přilehlých náměstích.

Údery proti tábořištím zažilo v posledních dnech několik dalších amerických měst, mezi nimi Denver, Oakland, Portland či St. Louis. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám