Hlavní obsah

Mexičtí vojáci se ve válce s drogovými gangy dopouštějí zvěrstev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico

Mexické bezpečnostní síly, které bojují s drogovými kartely, se dopouštějí zločinů. Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) se policisté a vojáci podíleli na 24 mimosoudních popravách a 39 zmizeních. Zdokumentováno je i 170 případů mučení, uvedla BBC.

Článek

HRW se po dva roky zabývala postupem mexických bezpečnostních sil v oblastech, které jsou nejvíce zmítány násilím, tedy ve státech Baja California, Chihuahua, Guerrero, Nuevo León a Tabasco. Zjistila, že porušování lidských práv je běžně rozšířené. Mučení bylo zjištěno ve 170 případech. Dále je evidováno 24 mimosoudních poprav a 39 případů zmizení podezřelých.

„Místo toho, aby se násilí zmenšilo, drogová válka v Mexiku vedla k dramatickému nárůstu mučení a dalších druhů zneužívání ze strany bezpečnostních sil,“ řekl ředitel HRW pro Ameriku José Miguel Vivanco.

Prezident se brání

Mexický prezident Felipe Calderón, který v roce 2006 zahájil válku proti drogovým gangům, se proti zprávě ohradil. Uvedl, že lidská práva porušují především zločinci z drogových kartelů a stát je s nimi jen konfrontován.

Současně ujistil, že všechna fakta zveřejněná HRW budou prošetřena civilními úřady, které budou stíhat i případné pachatele. Podle HRW se ale dosud tak nikdy nestalo a vojáci obvinění z násilí vůči civilistům jsou vyšetřování a souzeni vojenskými soudy. Žádný z nich nebyl nikdy odsouzen.

Do války s drogovými gangy je nasazeno na 50 000 vojáků, příslušníků námořnictva, federální police i místních policejních sborů. Podle lednových oficiálních zpráv si válka vyžádala 35 000 obětí, odhaduje se, že nyní jich bude na 40 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám