Hlavní obsah

Náhlá sněhová kalamita v USA zabila tři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Tři lidé zemřeli a statisíce se ocitly bez dodávek elektrické energie poté, co hustě osídlený severovýchod USA v sobotu zasáhla nečekaně silná sněhová bouře. Uvedl to server CNN. Na některých místech napadlo až 30 centimetrů sněhu. Kvůli nepřízni počasí byla podle agentury Reuters zrušena nejméně tisícovka letů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sněhová kalamita v USAVideo: Reuters

 
Článek

Počasí nezvyklé pro období halloweenových svátků připomíná podle Johna LaCortea z národní meteorologické služby spíš prostředek zimy. Podobnou slotu v tak časném období Pensylvánie zažila naposledy v roce 1972. Teploty by se měly vrátit k normálu až v polovině týdne.

Mluvčí meteorologické služby Chris Vaccaro doporučil, aby se lidé připravili na velmi suchý a prašný sníh. "Bude morko, kluzko a blátivo," upozornil občany na to, co je čeká.

Sníh v sobotu pokryl části států Pensylvánie, Virginie, Západní Virginie, Maryland a Massachusetts. Sníh nebo déšť se sněhem padal v New Yorku i v metropoli Washingtonu.

V Pensylvánii v sobotu odpoledne zemřel 84letý muž, na jehož dům spadl sněhem obtěžkaný strom a muže, ležícího v posteli, na místě zabil. Další člověk zemřel během jízdy ve státě Connecticut. Dvacetiletého muže z Massachusetts zabil elektrický proud. Nebral ohled na zátarasy, jimiž policie obstavila spadané elektrické dráty, a dotkl se kovové zábrany, která byla pod proudem.

Guvernéři států Massachusets, Connecticut a New Jersey vyhlásili kvůli nebývalým sněhovým přívalům stav nouze.

Bouře přinesla sněhovou nadílku i do newyorského Central Parku, kde podle webu AccuWeather.com tak padl 86 let starý rekord. Nepřízni počasí v centru New Yorku čelilo i několik set účastníků protestního hnutí s názvem Obsaďte Wall Street, kteří ve městě od září demonstrují proti sociálním nerovnostem. Úřady jim v pátek zabavily několik generátorů na výrobu elektrické energie a aktivisté se před větrem a deštěm se sněhem schovávali ve stanech.

S problémy a i více než hodinovými zpožděními se potýkal také letecký provoz v New Yorku. Odpoledne byly zrušeny starty z Kennedyho letiště i z letiště LaGuardia. Třetí velké letiště Newark Liberty zrušilo všechny domácí lety. Pasažéři tam stáli v dlouhých frontách a pokoušeli se vyměnit letenky. Ochromeno bylo také mezinárodní letiště ve Filadelfii, kde lety nabíraly několikahodinová zpoždění. Sněžilo také v metropoli Washingtonu.

Zmatek zavládl také na silnicích. Havárie zapříčiněné smykem jsou hlášeny zejména z Connecticutu.

V říjnu není sice sněžení ničím výjimečným, ale tato smršť by mohla být rekordní. Vše začalo deštěm, ale když poklesly teploty, změnil se déšť na sněžení. Nárazy větru u pobřeží dosahují 72 kilometrů v hodině.

Někteří ale sněhovou nadílku přivítali s radostí. Do sobotního odpoledne napadlo 16 centimetrů v lyžařském středisku asi 100 kilometrů jihovýchodně od Pittsburghu a telefonáty s dotazy na začátek sezóny pak prý nebraly konce. Ve státech Vermont a Maine již několik lyžařských středisek zahájilo provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám