Hlavní obsah

Lovci ploutví zmasakrovali v Pacifiku 2000 žraloků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Environmentalisté upozornili na objev až 2000 mrtvých žraloků v kolumbijských vodách. Paryby se staly oběťmi lovců žraločích ploutví. Ruský potápěč s kolegy v oblasti zaznamenali flotilu rybářských lodí plujících pod vlajkami Kostariky, napsal ve středu britský list The Guardian.

Článek

Poradkyně kolumbijského prezidenta v otázkách životního prostředí Sandra Bessudová uvedla, že ve vodách u ostrova Malpelo asi 500 kilometrů od pobřeží byli zabiti žraloci různých druhů, především kladivouni, žraloci galapážští a žraloci hedvábní.

“Dostala jsem neuvěřitelnou zprávu od jednoho potápěče, který se z Ruska vypravil pozorovat žraloky u Malpela. S dalšími potápěči tam viděl nepovoleně plout deset rybářských lodí. Když se potopili, začali nacházet obrovské množství žraloků bez ploutví. Neviděli jediného živého žraloka,” řekla Bessudová.

“Když počítáme průměrný úlovek 200 žraloků na loď, tak odhadujeme, že jich mohlo být zabito až 2000,” dodala s tím, že má k dispozici i videozáznam, který u dna pořídil jeden z potápěčů.

Oblast o rozloze přes 8 500 kilometrů čtverečních u Malpela je od roku 2006 na seznamu světových kulturních památek UNESCO. Žije zde množství ohrožených druhů.

Kolumbijské námořnictvo ale v lokalitě vzdálené od nejbližšího přístavu 36 hodin plavby hlídkuje jen sporadicky a v oblasti často ilegálně loví rybáři. Za polévku ze žraločí ploutve platí hosté v restauracích v Hongkongu v přepočtu až 1800 korun.

Kostarické ministerstvo zahraničí incident “rozhodně” odsoudilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám