Hlavní obsah

Dva půl kilometru vysoká prašná bouře v Texasu převracela letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lubbock

Rozsáhlá prašná bouře s větry o rychlosti až sto dvacet kilometrů za hodinu zasáhla v pondělí texaský Lubbock. Na místním letišti nadzvedávala letadla včetně velkých. Jedno malé zcela převrátila. Také lámala stromy a strhávala střechy. Na místním mezinárodním letišti evakuovali pro jistotu věž a odklonili letový provoz, uvedla AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Texasem se prohnala mohutná prachová bouře, která nadzvedávala i letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Oblak prachu a písku sahal až do výše 2400 metrů. Začal se tvořit kolem půl páté odpoledne asi 160 kilometrů severně od Lubbocku, kdy klesla viditelnost na osm kilometrů. Krátce před šestou se prohnal městem, což mu trvalo půl hodiny. V tu chvíli se viditelnost pohybovala od nuly od 250 metrů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Texasem se prohnala mohutná prachová bouře, která nadzvedávala i letadla

Mluvčí radnice Jeff McKito řekl, že v tu chvíli se zrovna vracel domů: „Bylo to velká podívaná. Všechno potemnělo.“ Vichr podle něj autem pohyboval, jak ale řekl: „Ani by vás nenapadlo v této situaci vystoupit z vozu.“

Radní Paul Beane řekl: "Moje žena a já žijeme v Lubbocku 49 let a na západě Texasu 52 let. Nikdy jsem neviděl takovouto prašnou bouři. Viděl jsem snímky z třicátých let, ale nemyslel jsem si, že někdy něco takového uvidím. Vypadalo to jako konec světa.“

Prodavačka Alma Williamsová dodala: „Světlo vystřídala tma. Nikdy jsem nic takového neviděla. Vyděsilo mě to.“

Prašnou stěnu zvedla mohutná studená fronta. Prachu bylo tolik, protože Texas trpí letos mimořádným suchem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám