Hlavní obsah

Divoká písečná bouře v Arizoně zavinila tragickou hromadnou nehodu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Hromadnou havárii způsobila v úterý v Arizoně písečná bouře, která postihla oblast severně od Tucsonu na půl cesty do Phoenixu. Postupně se oblastí přehnaly tři sloupy písku a prachu. Srazilo se na třicet aut, zraněno bylo 18 osob a jeden člověk zemřel, uvedl deník Los Angeles Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Arizonou se prohnala prachová bouře, při které nebylo vidět na krokVideo: Reuters

 
Článek

První sloup písku, ve kterém nebylo nic vidět, se přehnal přes dálnici I10 ve vzdálenosti 60 kilometrů severně od Tucsonu krátce po poledni. U Picacha se srazilo 16 aut, mezi nimiž byla i nákladní vozidla. Zahynul 70letý muž, uvedl mluvčí arizonské policie Bart Graves. Jeho manželka, která řídila, byla v kritickém stavu převezena do nemocnice. Jejich vozidlo bylo vmáčknuté mezi dvěma kamióny. Když narazilo do prvního, dostalo se pod něj.

První nejvážnější hromadná havárie si vyžádala celkem 17 zraněných. Podle záchranáře Patricka Calhouna to vypadalo jako na bojišti. Dodal, že vyprostit ženu trvalo 45 minut.

Při přechodu druhého sloupu ve vzdálenosti třiceti kilometrů severně od Tucsonu se o dvě hodiny později srazilo osm aut. S mizivou viditelností měli potíže i záchranáři. Druhá hromadná havárie si vyžádala dva vážně zraněné, uvedl Graves.

Při třetí kolizi se o další dvě hodiny později se srazily dva tahače a malé auto u Chandleru asi 160 kilometrů severně od Tucsonu. Dva lidé v osobním voze byli vážně zraněni. I tento vůz byl zmáčknut kamióny.

Z důvodu nízké viditelnosti havarovalo ještě jedno vozidlo.

Kvůli suchu je letos počet prašných bouří v Arizoně četnější, uvedl meteorolog Mike Bruce z Phoenixu. Odmítl ale, že by v tomto případě šlo o velké písečné bouře zvané haboob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám