Hlavní obsah

Masivní výpadek proudu paralyzoval Arizonu, Kalifornii i část Mexika

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego
Aktualizováno

Zaměstnanec americké energetické společnosti San Diego Gas and Electric, který prováděl opravy na elektrickém vedení u Yumy ve státě Arizona, způsobil ve čtvrtek masivní výpadek proudu. Ten podle agentur zasáhl přes čtyři milióny lidí, a to nejen v Arizoně, ale i Kalifornii a části Mexika.

Článek

„Máme potíže. Všechno to vyřadilo z provozu: žádné počítače, telefony, platby kartami,“ popsal pro deník Los Angeles Times hotelový zaměstnanec Dustin Armenta.

Kvůli výpadku se ocitlo ve tmě osmé největší město USA San Diego, lidé kvůli nefungujícím semaforům uvízli v dopravních zácpách, mezi patry ve výtahu, nelétala letadla, nejezdily vlaky, uzavřeny byly obchody, školy, úřady. Takto postižena byla i další metropole Los Angeles.

Obchody, které zůstaly otevřeny, se ocitly pod náporem zákazníků. Lidé skupovali svíčky, baterie, led.

Nehodu zapříčinily opravy na vedení vysokého napětí spojujícím San Diego s okolím. Podle společnosti San Diego Gas and Electric udělal opravář blíže neupřesněnou chybu. Výpadek způsobil technické potíže i v jiných sítích, a proto se šířil i za hranice.

Provozovatel předpokládá, že na některých místech potrvá odstraňování závad přinejmenším do pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám