Hlavní obsah

Muž si zarazil zahradní nůžky do půlky obličeje

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuscon

Šestaosmdesátiletý Leroy Luetscher z Arizony se na konci července objevil v nemocnici s rukojetí zahradních nůžek v oku. Jakkoli byl úraz závažný a hrozivý, muž díky zákroku lékařů vyvázl živý a dokonce s téměř nepoškozeným zrakem.

Článek

Leroy Luetscher v době nehody 30. července zrovna pracoval na své zahrádce v Green Valley. Prý upustil nůžky, a když se pro ně pak natahoval, upadl obličejem přímo na rukojeť. Ta projela skrz pravý oční důlek až do krku.

„Všude kolem byla krev. Viděla jsem ten kus nářadí trčící z jeho obličeje a jen jsem se zděsila, co si to můj miláček provedl,“ řekla v úterý pro CNN Arpy Williamsová, Luetscherova přítelkyně.

Zraněný muž byl okamžitě převezen na úrazové oddělení univerzitního lékařského centra v Tusconu v Arizoně.

„Objekt byl tak pevně zaklíněný do obličeje, že s ním nešlo vůbec hýbat. Nemohli jsme dokonce pohybovat ani s obličejovou tkání kolem něj. Luetscher však nevykazoval žádné duševní změny, což bylo dobré znamení. Dokázal rovněž vnímat světlo, což nás ujistilo v tom, že stále něco vidí,“ uvedl pro CNN specialista na oční a estetickou chirurgii, doktor Lynn Polonski.

Komplikovaný zákrok zachránil muži oko

Lékařský tým tvořili mimo jiné i chirurgové, kteří se počátkem roku podíleli na operaci postřelené kongresmanky Gabrielly Giffordsové. Místo, aby nůžky zkoušeli vytáhnout, rozhodli se pro komplikovanější zákrok. Provedli řez v ústní dutině a nůžky pak uvolnili zevnitř. Rukojeť sice tlačila na oční bulvu, ta však naštěstí zůstala po odstranění cizího tělesa nepoškozena.

Následovala rekonstrukce obličeje. Některé části obličejové kosti byly odstraněny a nahrazeny titanovou destičkou. Luetscher byl z nemocnice propuštěn čtyři dny po operaci a od té doby nebyl hospitalizován. Lékaři však se zveřejněním případu čekali několik týdnů, aby se přesvědčili, že operace proběhla bez nežádoucích následků.

„Když přihlédneme k závažnosti zranění, daří se mu vcelku dobře“ řekl Polonski.

Zraněný muž se nevyhne dalším drobným zákrokům

Luetscher má přesto stále drobné otoky na vrchním i spodním víčku a lehce zdvojené vidění u postiženého oka. Zároveň došlo k poškození okohybného svalu, takže budou následovat ještě další drobné chirurgické zákroky. Kolik jich bude, se uvidí, až zmizí všechny záněty a otoky.

„Bude ještě nějaký čas trvat, než otoky zmizí. Luetscher se však projevil jako velmi veselá povaha. Myslím, že je potěšený svým současným zdravotním stavem,“ dodal Polonski.

Reklama

Výběr článků

Načítám