Hlavní obsah

Islamista vyzval k vyříznutí jazyka americkému moderátorovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Islámský radikál vyzval na internetu americké stoupence víry, aby umlčeli předního televizního moderátora Davida Lettermana. Mají mu vyříznout jazyk a zabít ho. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na americkou organizaci SITE, která se specializuje na monitorování internetové komunikace mezi radikálními islamisty.

Foto: Kavin Lamarque, Reuters

David Letterman

Článek

Podle SITE byla výhrůžka smrtí umístěna na internetový server užívaný islamisty v reakci na vtip, který Letterman udělal po smrti vysokého představitele teroristické sítě Al-Káida zabitého při náletu v Pákistánu. Iljas Kašmírí byl zabit při útoku bezpilotního letadla v červnu. Byl mozkem vojenských operací.

Zažertoval, že se Kašmírí nyní připojí k Usámovi bin Ládinovi, který byl zabit na počátku máje. Přitom si přejel ukazovákem po krku.

Za to by měli stoupenci islámu v USA "vyříznout jazyk tohohle nízkého žida a umlčet ho navždy", napsal autor výzvy a řekl: „Tato odporná osoba se vysmívala šéfům mudžahedínů.“

Letterman ani není žid

Letterman, který v televizní stanici CBS moderuje oblíbenou americkou noční talk-show, přitom není židovského původu.

Hrozbou už se začal zabývat i federální úřad pro vyšetřování. "Po 11. září bereme všechny hrozby vážně," řekl mluvčí FBI Peter Donald a dodal, že FBI tento případ prošetří, stejně jako to dělá se všemi podobnými pohrůžkami. „Vidíme často tyto hrozby vůči businessmanům a lidem z médií. Obvykle se nic nestane, ale my všechny prošetřujeme.“

The Late Show na CBS čtyřiašedesátiletý Letterman moderuje od roku 1993.

Reklama

Výběr článků

Načítám