Hlavní obsah

Útočník v USA zabil sedm lidí včetně dětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grand Rapids
Aktualizováno

Čtyřiatřicetiletý Rodrick Dantzler zastřelil ve čtvrtek ve dvou bytech v michiganském městě Grand Rapids ve Spojených státech sedm lidí. Během útěku zajal tři rukojmí, jednoho později propustil. Když havaroval při honičce, obrátil zbraň proti sobě a zabil se. Rukojmí vyvázli bez zranění. Podrobnosti uvedla stanice Fox News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po šílené střelbě zůstalo v Michiganu sedm obětíVideo: Reuters

 
Článek

Hon na Dantzlera, který byl už dříve trestán, začal, když policie dostala informaci, že 34letý muž řekl své matce, že zabil svou ženu. To ještě nebylo jasné, že obětí střelby bylo celkem sedm. Podařilo se ale odvodit, že střílet mohl právě Dantzler.

V jednom domě policisté nalezli tři mrtvé, mezi jiným bývalou Dantzlerovu partnerku, další ženu a desetiletou dceru Datzlera a jeho partnerky. S matkou dcery ale už delší dobu nežil.

V druhém domě, v Brynell Courty nalezli policisté čtyři mrtvé. I mezi nimi bylo dítě. Podle sousedky Lisy Schendenové dcera majitelů domu, kde byly nalezeny čtyři oběti, měla dceru s Dantzlerem.

Jeden z přátel obětí uvedl, že střelba zřejmě souvisela s rodinnými problémy. Policejní velitel Kevin Belk řekl: "Jsme přesvědčeni, že na každém místě měl vztah nejméně s jednou osobou."

Pronásledování Dantzlera bylo divoké. Neváhal použít střelnou zbraň. V centru Grand Rapids zasáhl policejní vozidlo do čelního skla. Nikdo z jeho osádky nebyl zraněn. Při honičce ale Dantzler pálil opakovaně a zranil dva policisty, ani jednoho však ne vážně.

Policie varovala obyvatele města, aby nevycházeli ven, protože muž je ozbrojený, nebezpečný a mobilní.

V jednu chvíli přejel s vozidlem SUV travnatý dělící pruh na dálnici I-96 a pokračoval v protisměru rychlostí 130 km/h pronásledován smečkou tuctu policejních vozů. Dálnice zůstala na několik hodin uzavřena, napsal New York Times .

Nakonec prchající Dantzler nezvládl své vozidlo a skončil s ním v příkopu. Pak se pokusil utíkat pronásledován policisty ze speciálního zásahového týmu.

Podařilo se mu kolem jedenácté večer vykopnout zadní dveře blízkého domu, který obsadil a střílel z něj na policisty. Držel v něm tři rukojmí. Policisté oblast uzavřeli, obyvatele z okolních domů evakuovali a s mužem vyjednávali. Třiapadesátiletou ženu propustil kolem 23:30 místního času výměnou za cigarety a energy drink Gatorage. Vzdát se však střelec odmítl, uvedl server New Jersey Realtime News .

Před půlnocí však střelba z domu ustala. Policisté do domu vnikli a nalezli dva rukojmí a tělo Dantzlera, kterého na místě prohlásili za mrtvého. V bezvýchodné situaci obrátil zbraň proti sobě.

Nikdo z rukojmích nebyl zraněn, uvedl policejní šéf Kevin Belk.

Foto: Chris Clark, Reuters

Příbuzní lidí, kteří žijí v domě, kde se střílelo, se sešli před místem činu.

Dantzler byl v roce 2005 propuštěn z vězení, kde si odpykal trest za napadení, uvedl mluvčí státního vězeňského systému Russ Marlan.  Poté ale nebyl pod dozorem, i když už dříve byl trestán za loupež a poškození majetku, jehož se dopustil v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám