Hlavní obsah

Teroristé si budou zašívat bomby v těle, bojí se FBI

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážné varování před nebezpečím, že se teroristé uchýlí k taktice plastických bomb implantovaných do těl sebevrahů, aby tak oklamali na letišti tělesné skenery, vydalo leteckým společnostem ministerstvo pro vnitřní bezpečnost USA a FBI. Americká letiště zvýšila ostrahu.

Článek

Důvodem jsou nově zachycené informace, podle nichž se odnož al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) o tuto techniku používanou už pašeráky drog zajímá poté, co se loni na podzim začaly na letištích ve velkém zavádět tělesné skenery.

Ty totiž odhalí jen anomálie na povrchu lidského těla. Informace o měnící se taktice teroristů potvrzuje loňské zjištění britské rozvědky. AQAP v prosinci 2009 stála za pokusem zničit letoun výbušninou skrytou ve spodním prádle, a za loňskou zásilkou bomb v tonerech do Chicaga.

Trik si žádá zcela sterilní prostředí

„Obáváme se toho už nějakou dobu,“ řekl bezpečnostní expert Benett Waters. „Připravit takovou nálož je vcelku snadné, a následky mohou být velké,“ uvedl exšéf pyrotechniků FBI Chris Ronay. Jeho kolega z Colorada James Crippin uvedl, že například nálož implantovaná v prsu sebevražedkyně může být odpálena detonátorem umístěným pod ním. Jinak lze nálož odpálit dálkově, například mobilem.

Jiní odborníci však poplach mírní: nálož lze podle nich skrýt jen na několika místech v těle, a útočník by po náročné operaci jistě vykazoval příznaky nemocného člověka, což by cvičenou kontrolu upozornilo.

„Snazší je využít tělesné dutiny,“ soudí Douglas Laird, bývalý bezpečnostní šéf aerolinek. V každém případě by však musela být trhavina uložena naprosto sterilně, jelikož sebemenší její stopy neuniknou čichacím psům, nebo detekčním přístrojům.

Teroristé totiž nejčastěji používají trhavinu pentaerythritol-tetranitrát (PETN), z níž se relativně málo uvolňují specifické výpary.

Reklama

Výběr článků

Načítám