Hlavní obsah

Brazilská zemědělská lobby chce Amazonii zbavit ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Mocná zemědělská lobby a místní ekologové se střetli na půdě brazilského parlamentu při jednání o novele zákona zmírňujícího ochranu Amazonie.

Foto: Profimedia.cz

Odlesňování v Amazonii je znovu na vzestupu.

Článek

„Hrozí nám, že legalizujeme ekologickou katastrofu této země,“ varoval poslanec zelených Aluízio dos Santos Júnior ve finále více než roční debaty.

Odlesňování neklesá

Zákon z roku 1965 omezuje využívání půdy pro zemědělství povinností vlastníka zachovat část pralesa nedotčenou: v Amazonii se to vztahuje až na 80 procent pozemku. Reguluje také využití břehů řek, vrcholků kopců či strání.

Amazonie, jeden z druhově nejbohatších ekosystémů, hraje klíčovou úlohu v koloběhu uhlíku a vody a také v regulaci skleníkových plynů. Zelené „plíce planety“ o rozloze 5,3 miliónu kilometrů čtverečních ovlivňují globální klima.

Desetiletí byl amazonský prales vystaven rozsáhlému kácení a vypalování. Vláda exprezidenta Luly da Silvy tvrdila, že chmurná perspektiva pralesa se vzdaluje a loni mělo tempo odlesňování klesnout na nejnižší hodnoty za 22 let. Zmizelo „jen“ 6470 km2 místo děsivých 27 tisíc v nejhorším roce 2004. Jenže poslední měsíce trend obrátily – podle satelitních snímků je kácení letos šestkrát horší než loni.

Za dva jarní měsíce zmizelo 593 km2 pralesa v Mato Grosso, zatímco před rokem to bylo jen 103 km2. V celostátním měřítku se ukázal 27procentní nárůst.

„Musíme nakrmit Brazilce i svět“

Nejúčinnějším argumentem pro snížení ochrany je nabídka práce a potravin.

„Musíme zákon změnit, abychom pokračovali v produkci potravin pro Brazilce i ostatní svět,“ tvrdí poslanec Luis Carlos Heinze, člen parlamentní skupiny, která obhajuje zájmy pozemkových vlastníků.

Loni Brazílie dosáhla rekordní úrody sóji a vyvezla zemědělské produkty za 80 miliard dolarů. Spektakulární výsledky před měsícem zastínily i skandál dvou státních bank – půjčily 16 miliónů dolarů (258 mil. Kč) firmám, jež nesplňovaly podmínky ekologické výroby.

V posledních letech úřady legalizovaly nebo daly k dispozici menší pozemky v pralese asi 300 tisícům rodin bezzemků. Kontrolovat, zda dodržují stanovené zásady ochrany okolní divoké přírody a území, vyčleněných pro indiány, bude obtížné.

Ani kompromisní vládní doplněk zákona, jenž ukládá opětovné zalesnění půdy, ekology neuspokojuje. „Text je průkazkou k odlesňování a výjimka (z povinnosti zpět zalesnit část vykácené plochy) pro malé zemědělce znamená, že 150 až 300 tisíc km2 pralesů nebude obnoveno,“ upozornil veterán hnutí Greenpeace Paulo Adário.

Reklama

Výběr článků

Načítám